Başıboş köpek düzenlemesinde İngiltere modelinden vazgeçildi iddiası

AK Parti, sokak köpekleri düzenlemesinde sona yaklaştı. Haftaya TBMM Başkanlığı’na sunulması planlanan yasa teklifinde, 1 ay içinde sahiplendirilmeyen köpeklerin 'uyutulması'nı öngören İngiltere modelinden vazgeçildi.

Ekleme: 10.07.2024 14:42:27 / Güncelleme: 10.07.2024 14:44:20 / Güncel
Destek için 

BBC Türkçe'de Ayşe Sayın'ın AK Parti kaynaklarından aktardığına göre, uyutma seçeneği yalnızca kuduz, bulaşıcı hastalık riski taşıyan ve rehabilite edilemeyen sokak köpekleri için uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Pazartesi günü toplanan AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nda (MYK), tarafların görüşleri doğrultusunda hazırlanan rapora ilişkin sunum yapıldı. Edinilen bilgiye göre Erdoğan'ın kamuoyundaki “uyutulma” tartışmalarını anımsatarak, teklifin son biçimi konusunda bilgi istedi.

Teklifin son halinin Erdoğan’ın da uygun bulması üzerine teklifin Meclis 1 Temmuz'da tatile girmeden TBMM Başkanlığı’na sunulması kararlaştırıldı.

AK Parti'nin teklifi Cuma günü muhalefet partilerine, önümüzdeki hafta da Meclis’e sunmayı planladığı belirildi. Uzlaşı sağlanması halinde ise Meclis tatile girmeden teklifin yasalaşabileceği, aksi taktirde yeni yasama yılına kalabileceği ifade ediliyor.

AK Parti’nin son biçimini verdiği yasa teklifi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 13 maddesinde değişiklik öngörüyor. AK Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre teklifte yer alması beklenen düzenlemeler şu şekilde:

*'Mahallenin maskotu' olarak nitelendirilen, mahalleli tarafından beslenen, uysal, insanlara zarar vermeyen hayvanlar bulundukları yerde yaşamaya devam edecekler.

*Sürüler halinde gezen ve insanlar için, hatta birbirleri için tehlike yaratan hayvanlar, belediyeler tarafından toplanarak barınaklara alınacak. AK Parti’nin ilk taslağında bu durumdaki hayvanların 1 ay içinde sahiplendirilmemesi halinde uyutulması öngörülüyordu. Ancak bu konuda geri adım atıldı ve barınaklara alınan sağlıklı hayvanların uyutulması seçeneğinden vazgeçildi.

*Barınaklara alınan hayvanlar öncelikle sahiplendirilecek. Sahiplenilmeyen hayvanlar, barınaklarda yaşamaya devam edecek, ancak kısırlaştırıldıktan sonra yeniden sokağa salınmayacak.

Yasa teklifi, hayvan barınakları yapımı konusunda belediyeler üzerindeki denetimlerin artırılmasını öngörüyor. Belediyelerin barınak ve rehabilitasyon için ayırdıkları bütçeyi doğru şekilde kullanıp kullanmadıkları denetlenecek. Sokak hayvanlarına ayrılan bütçeyi farklı amaçlarla kullanan belediyeler cezalandırılacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, aşılama, kısırlaştırma ve sahiplendirme dahil tüm rehabilitasyon süreçlerinden sorumlu olacak. Kaçak hayvan üretimi yapanlara ve hayvanlarını sokağa terk edenlere uygulanan cezalar artırılacak. Hayvanlarını sokağa terk edenler 50 bin liraya kadar para cezası alabilecek. Sokak hayvanlarını kendi bölgelerinden toplayıp başka bölgeye bırakanlara yönelik para cezaları da artırılacak.

Etiketler: