İran: ABD ile diplomatik kanallarımız açık

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Umman'da İran ile Amerika arasında olası diyalog ve süreçle ilgili olarak, "Diplomatik kanallarımız çeşitli yollardan açık ve dolaylı görüşmeler gerçekleştirdi." dedi.

Ekleme: 08.07.2024 16:25:04 / Güncelleme: 08.07.2024 16:25:15 / Dünya
Destek için 

Kenani, düzenlediği haftalık basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

IRNA'nın haberine göre Kenani, 13. hükümetin nükleer anlaşma meselesini belirli mekanizmalar ve uygulamalar çerçevesinde takip ettiğini ve yeni hükümetin görevine başlaması sürece bu işi belli mekanizmaya göre sürdüreceğini ifade etti.

Kenan,i Hizbullah'a yönelik olası bir saldırı durumunda İran'ın tepkisine ilişkin şunları kaydetti:

"Lübnan'a yönelik herhangi bir saldırı, bölgede gerilimin ve huzursuzluğun artmasına yol açacaktır. Siyonistlerin maceracı eylemleri bölgeyi ve dünyayı etkileyebilir.  Dünyanın, Siyonist rejimin macera dolu eylemlerine kararlı bir şekilde karşılık verme sorumluluğu vardır. Lübnan'da halkı, hükümeti, ordusu ve direnişi ülkelerini savunmada her zamankinden daha kararlıdır. Lübnan'ın savunmayı kendisine prensip edinen İran, yeri geldiğinde Lübnan'a destek vermekten çekinmeyecektir. İran, Lübnan'a destek vermeyi bir prensip olarak görüyor”

Kenani, Umman'da İran ile Amerika arasında olası diyalog ve süreçle ilgili olarak, "Diplomatik kanallarımız çeşitli yollardan açık ve dolaylı görüşmeler gerçekleştirdi, gerektiğinde ayrıntılarını paylaşacağız." diye konuştu.

Kenani, İran'ın müzakere masasına bağlı olduğunu ve ülkenin ulusal çıkarlarını güvence altına almak için her zaman diplomatik kanalları en iyi şekilde kullanmaya çalıştığını belirtti.

İRİB TV kanalı da Umman'ın ABD ile istişarelerde arabuluculuk yaptığını, tarafların Orta Doğu'daki durum ve Tahran'ın nükleer programını görüştüğünü aktardı.

İran'la bir Kapsamlı Ortak Eylem Planı

BM Güvenlik Konseyi'nin Daimi Beşlisi ve Almanya tarafından İran'ın nükleer gelişimiyle ilgili krize çözüm bulmak amacıyla 2015 yılında İran'la bir Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) imzalanmıştı. Donald Trump, 2018'de ABD'yi anlaşmadan çekmeye karar vermişti. Mevcut Amerikan lideri Joe Biden ise birkaç kez Washington'u nükleer anlaşmaya döndürmeye hazır olduğunun sinyalini verdi. Nisan 2021'den bu yana Rusya, İngiltere, Almanya, Çin, ABD ve Fransa, KOEP'in orijinal şekline geri getirilmesi için İran tarafıyla Viyana'da müzakere ediyor ve bu müzakereler birkaç turdan sonra Kasım 2022'de sonuçsuz kaldı. (İLKHA)