Sosyolog Taner Günce, İLKHA muhabirine yazılı açıklama yaparak sosyal medyada etkileşim için selfie çekme merakının oluşturduğu zararlara dikkat çekti.
Sosyal medya kullanıcıların beğeni toplamak veya etkileşimi artırmak için sergiledikleri bazı davranışların olumsuz sonuçlar doğurduğuna işaret eden Günce, bu etkileşimi artırma yöntemlerinden birisinin de selfie çekme olduğunu söyledi.
Etkileşimi artırmak için selfie çekmek yani kişinin kendi fotoğrafını genellikle bir akıllı telefon veya kamera yardımıyla çekme merakının hem bireysel hem de toplumsal düzeyde olumsuz sonuçlara yol açabildiğini ifade eden Günce, insanların ilgi çekici veya ekstrem fotoğraflar elde etmek için tehlikeli yerlere gitme eğiliminde olabildiklerini kaydetti.
"Selfie çekmeye çalışırken kazalar meydana gelebilmektedir"
Günce, "Örneğin yüksek binaların tepeleri, uçurum kenarları veya hareketli araçların yakınları gibi yerlerde selfie çekmek, ciddi yaralanmalara veya ölümlere neden olabilmektedir. Selfie çekmeye çalışırken dikkat dağılması nedeniyle trafik kazaları, boğulma veya düşme gibi kazalar meydana gelebilmektedir." dedi.
Sürekli olarak selfie çekmek ve paylaşmanın, bireylerin benlik algısını ve özgüvenini sosyal medya beğenilerine ve yorumlarına bağımlı hale getirdiğine dikkat çeken Günce, bu durum kişilerin kendilerini sürekli olarak başkalarıyla karşılaştırmalarına ve yetersiz hissetmelerine neden olduğunu vurguladı.
"Duygusal çöküntüye yol açar"
Sosyal medya üzerinde beğeni ve onay arayışı, kişilerin depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşamasına neden olabildiğini belirten Günce, "Beğeni alamamak veya olumsuz yorumlar almak, duygusal çöküntüye yol açabilmektedir. Yine sanal ortamdaki etkileşim, gerçek hayattaki sosyal etkileşimlerin azalmasına neden olmaktadır. İnsanlar, yüz yüze iletişim yerine sosyal medya üzerinden kendilerini ifade etmeyi tercih edebilirler, bu da derin ve anlamlı ilişkilerin zayıflamasına yol açar." diye konuştu.
"Fotoğraftaki bilgiler kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir"
Selfie çekme merakının kişilerin farkında olmadan kişisel bilgilerini ifşa etmelerine de neden olduğunun altını çizen Günce, şöyle devam etti:
"Fotoğrafların arka planında yer alan bilgiler, konumlar veya diğer kişisel detaylar kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabilir. Paylaşılan fotoğraflar, kişilerin izni olmadan yayılabilir ve başkaları tarafından kötüye kullanılabilir."
"Sürekli selfie çekme isteği tüketim kültürünü ve maddi harcamaları artırır"
Selfielerin genellikle mükemmel ve kusursuz görünme arzusu ile çekilmesi, toplumda gerçekçi olmayan güzellik standartlarının pekişmesine yol açtığını ifade eden Günce, "Bu durum, özellikle gençler üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Sürekli olarak en yeni telefon, aksesuar veya kıyafetlerle selfie çekme isteği, tüketim kültürünü ve maddi harcamaları artırır. Sonuç olarak, sosyal medyada etkileşim uğruna selfie çekme merakı, çeşitli riskler ve zararlar içermektedir. Bireylerin bu risklerin farkında olması, güvenli ve sağlıklı sosyal medya alışkanlıkları geliştirmesi önemlidir." dedi.
"Kendi olmak, kişinin gerçek değerinin farkına varmasını sağlar"
Başkalarına özenmek, beğenilerine göre kendini şekillendirmek veya şekillendirmeye çalışmak kişinin kendisini küçümsemesi anlamına geldiğini belirten Günce, son olarak şunları söyledi:
"Oysa kendi olmak, kişinin gerçek değerinin farkına varmasını sağlar. Herkes benzersizdir ve kendi olmanın gücü, kişiyi başkalarından ayıran en değerli özelliğidir. Kendi olmayı seçmek, kişinin kendisine olan saygıyı artırır ve iç huzuru bulmasını sağlar. Kendi olmak kişinin yaratıcılığını ve yeteneklerini ortaya çıkarır. Kişiyi daha özgüvenli ve kararlı bir birey yapar." (İLKHA)