Hem işgalci hem hırsız SİYONİST İSRAİLDEN ARAZİ GASPI

Siyonistler, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde 12,7 bin dönüm araziye el koydu. Mart ayında 8 bin dönüm, Şubat ayında ise 2,6 bin dönüm araziye işgalci rejim tarafından el koyulduğu açıklanmıştı.

Ekleme: 05.07.2024 04:30:25 / Güncelleme: 05.07.2024 04:30:53 / manşetler
Destek için 

Dış haberler servisi

İşgal rejimi merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) "Barış Şimdi" (Peace Now) adlı İnsan Hakları Örgütü Çarşamba günü, işgal rejiminin Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde 12,7 bin dönümlük araziye el koyduğunu açıkladı. Habernas’ta geçen habere göre, Peace Now tarafından yapılan açıklamada, 1993 Oslo Anlaşması'ndan bu yana işgalci israil tarafından "el koyulduğu en geniş arazi olduğu" belirtilirken, Gazze'de devam eden savaş ile yükselen gerilimi daha da arttıracağı ifade edildi. Ayrıca, işgal rejiminin bu kararı 25 Haziran'da onayladığı ancak Çarşamba günü kamuoyuna duyurulduğu belirtildi.

İşgal rejimi sözde hükümeti Mart ayının sonlarında da Batı Şeria’da 8 bin dönüm araziye “devlet arazisi” olduğunu iddia ederek el koymuştu. El konulan arazinin yasa dışı siyonist Yahudi yerleştirmek için imar yeri olarak kullanabileceği belirtilmişti. Şubat ayında ise 2,6 bin dönümlük araziye el konulduğu açıklanmıştı. Peace Now'a göre, 2024, işgal rejiminin Batı Şeria'daki topraklara en fazla el koyduğu yıl. Sene başından bu yana el koyulan toplam arazi, 23,7 bin dönüm olarak kaydedildi.

İşgal rejimi, Batı Şeria'da 100'den fazla işgalci siyonistleri yerleştireceği birim inşa etti. Bölgede yaklaşık 500 bin siyonist işgalci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki siyonist Yahudiler için kurulan işgal birimi yasa dışı sayılıyor. Filistin Yönetimi, işgali altındaki Batı Şeria'nın bir bölümünü yönetiyor, ancak işgalci siyonistlerin yerleştirildiği birimin bulunduğu bölgenin yüzde 60'ında faaliyet göstermesi yasaklanıyor. Önde gelen İnsan Hakları Örgütleri işgal rejiminin Batı Şeria'daki yönetimine işaret ederek Filistinlilere "apartheid rejimi" uygulamakla suçluyor.

SİYONİST BAKAN'IN BATI ŞERİA PLANI

İşgalci çete elebaşı Binyamin Netanyahu'nun hükümet ortağı sözde Maliye Bakanı Bezalel Smotrich geçtiğimiz ay partisinin düzenlediği bir konferansta Batı Şeria'ya yönelik planlarını açıkladı. Peace Now elde edilen bilgilere göre, Smotrich 2024 yılı içinde Batı Şeria'da en az 15 bin dönüm araziye el konulmasını planlıyor. HAMAS, 7 Ekim'de işgal rejiminin güneyine düzenlediği saldırının gerekçelerinden biri olarak Batı Şeria'daki siyonist işgalcileri yerleştireceği birimlerin genişletilmesini göstermişti.

BATI ŞERİA’DA 6 BİN YASADIŞI KONUT

İşgal rejimi, Batı Şeria’da gasbedilen Filistin topraklarında yaklaşık 6 bin yeni yasa dışı konut inşa etmeyi planlıyor.

Dış haberler servisi

Peace Now’un (Şimdi Barış) internet sitesinde yer alan haberde, Yüksek Planlama Konseyinin, işgal altındaki Batı Şeria’da yeni yasa dışı konutlar için hazırlık yaptığı belirtildi. Yüksek Planlama Konseyi’nin işgal altındaki Batı Şeria’da 6 bin 16 yasa dışı konutun inşasını teşvik edeceği belirtilen haberde, Filistin topraklarındaki gaspı genişletmek için konseyin iki toplantı düzenleyeceği aktarıldı. Haberde, konseyin şubat ayındaki toplantısında 3 bin 426 yasa dışı konutu onayladığı ve geçen yıl 12 bin 349 yasa dışı konutun teşvik edilmesiyle rekor yıl olduğu değerlendirmesine yer verildi.

ULUSLARARASI HUKUKA GÖRE YASA DIŞI SAYILIYOR

İşgal rejiminin sözde Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Filistin devletini tek taraflı tanıyan her bir ülke için işgal altındaki Batı Şeria'da işgalcilerin yeni Filistin topraklarını gasbederek burada yasa dışı Yahudi yerleşim yerleri kuracaklarını söylemişti. Smotrich, yakın zamanda Batı Şeria'da “önce sahada ve sonra yasal olarak egemenlik kuracaklarını" iddia ederek Filistin topraklarının ilhak edilmesi ve buradaki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerini de “yasallaştırma düşüncesi olduğunu” dile getirmişti.

İşgal rejiminin sözde Güvenlik Kabinesi de işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden işgalcilerin yaşadığı 5 kaçak işgal edilmiş birimin yasallaştırılmasını onaylamıştı. İşgal altındaki Batı Şeria'da 451 bin, Doğu Kudüs'te ise 230 bin işgalci, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki bu yerleşimler yasa dışı sayılıyor.