Dünyanın en bulaşıcı hastalığında son gelişme!

ABD'deki bilim insanları, çok bulaşıcı kızamık hastalığını engelleyebilecek güçlü bir nötralize edici antikor keşfettiler ve bu bulgunun ölümcül hastalıkların tedavisinde de potansiyel sağlayabileceğine inanıyorlar.

Ekleme: 03.07.2024 12:58:13 / Güncelleme: 03.07.2024 12:58:13 / Sağlık
Destek için 

Aşı teknolojisindeki önemli bir bilimsel ilerlemenin ardından kızamık hastalığının tamamen yok edilme olasılığı daha yakın görünüyor. ABD'deki araştırmacılar, son derece bulaşıcı olan virüsü etkisiz hale getirebilen nötralize edici bir antikor keşfettiler. Bilim insanları virüsün insan vücudunda nasıl çoğaldığını açıkladılar.

Virüs bir insan hücresiyle temas ettiğinde, konakçının zarıyla birleşmeyi sağlayan kritik parçalar ortaya çıkar. Füzyon sürecinin sonunda insan hücresi tamamen virüs tarafından ele geçirilir ve enfekte olur. Kaliforniya La Jolla İmmünoloji Enstitüsü'ndeki (LJI) araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni aşılar, füzyon işlemini temel olarak durduracaktır.

Kriyo-eleksiyon mikroskobu adı verilen bir görüntüleme tekniği kullanılarak, güçlü bir anitozun virüsü nasıl etkisiz hale getirebildiği gösterildi. LJI Profesörü Erica Ollmann Saphire konuyla ilgili şunları söyledi:

"Bu çalışmanın heyecan verici yanı, füzyon sürecinin anlık görüntülerini yakalamış olmamız. Görüntüler dizisi, füzyon proteininin açılımı boyunca enstantaneler gördüğümüz, ancak daha sonra füzyon sürecindeki son aşamayı tamamlayamadan antikorun onu birbirine kilitlediğini gördüğümüz bir 'flip book' gibidir. Diğer virüslere karşı diğer antikorların da aynı şeyi yapacağını ancak daha önce bu şekilde görüntülenmediğini düşünüyoruz."

Dünyanın en bulaşıcı hastalığında yeni gelişme! Tamamen ortadan kalkabilir - 2. Resim

BENZER VİRÜSLER İÇİN YENİ UMUTLAR SUNUYOR

Araştırmacılar, keşfin kızamığın ötesine geçebileceğine ve benzer virüsler için yeni umutlar sunduğuna inanıyor.

Kızamık için spesifik bir tedavi yoktur, bu nedenle araştırmacılar ciddi hastalığı önlemek için acil bir tedavi olarak kullanılacak antikorlar aramaktadır. Kızamık virüsünün hücrelerle nasıl birleştiğini daha iyi anlamak için LJI ekibi, "mAb 77" adındaki bir antikora yöneldi. Araştırmacılar mAb 77'nin, kızamığın füzyon adı verilen özel bir süreçle insan hücrelerine girmek için kullandığı viral makine parçası olan kızamık füzyon glikoproteinini hedeflediğini buldular.

Dünyanın en bulaşıcı hastalığında yeni gelişme! Tamamen ortadan kalkabilir - 3. Resim

LJI ekibi antikorun virüsle tam olarak nasıl mücadele ettiğini araştırdı. MAb 77'nin virüsü füzyon sürecinin ortasında durdurduğunu buldular. Artık mAb 77'nin nasıl çalıştığını bildiklerine göre, araştırma ekibi antikorun insanları kızamığa karşı korumak veya aktif kızamık enfeksiyonu olan hastaları tedavi etmek için kullanılabileceğini umuyor.

Takip eden bir deneyde, mAb 77'nin kızamık virüsü enfeksiyonunun pamuk sıçan modellerinde kızamığa karşı "önemli" koruma sağladığını gösterdiler. Ekip şimdi kızamığa karşı farklı antikorlar üzerinde çalışmak istiyor.

Etiketler: