Dolar için yeni tahmin!

Geçtiğimiz cuma günü Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi gri listeden çıkardı. Peki dolar için beklenti ne? Dolarda yükseliş olacak mı? İşte yeni tahmin...

Ekleme: 01.07.2024 07:35:00 / Güncelleme: 01.07.2024 15:30:22 / Güncel
Destek için 

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri BLG Finansal Danışmanlık ve Kurucu Ortağı Belgin Maviş, milliyet.com.tr’ye anlattı.

Maviş konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gri listeden çıkılması yani mali konularda kara para aklanması ve terörizmle mücadele kapsamı içerisinde para akışlarının bir yasal çerçeve şeklinde düzenlenmesi noktasında Türkiye üç yıl sonra kriterlerin 39’unu karşılayarak yeniden gri listeden çıkmayı başardı.

Bu süreçte uluslararası büyük fonların girişinde de engel vardı ve bu engel kalkmış oldu. Bu beklenti özellikle bankacılık sektörü başta olmak üzere endeksi piyasa fiyatlaması üzerinde pozitif yönde etkiledi.

DOLAR/TL’DE BEKLENTİ NE?

Dolar tarafında uzun suredir 32.30 seviyesindeki yatay hareketler geçtiğimiz haftanın son işlem günlerinde gelen alımlarla 33 TL seviyelerini zorlamıştı. Dikkatimizi bu noktada ikiye ayırmalıyız. Birincisi tahvil tarafındaki hareketler, diğeri ise döviz tarafındaki hareketlerdir.

‘YÜKSELİŞ SINIRLI KALABİLİR’

Genellikle yabancının ülkeye girişi esnasında dövizde yukarı yönlü hareketler görmemiz mümkündü. Dolar/TL tarafında kısa süreli yükselişleri görmemiz söz konusu olabilir. Dolar/TL tarafında 33.50-33.80 bandı önemli direnç noktalarıdır. Buraya doğru ataklar yeni alımlarla desteklenmezse yükseliş sınırlı kalabilir. Demek ki o zaman 33.00-33.50 bandında yeni fiyatlama aralığına giriyoruz diyebiliriz.

EYLÜL AYINA DİKKAT!

Yaz sezonunda olmamız, turizm gelirlerinin döviz cinsinden olması, ülkeye döviz giriyor olması dolar ve euro tarafında hareketleri biraz daha sınırlayabilir. Dolar/TL tarafındaki hareketin biraz daha belirginleşmesini eylül itibarıyla gözlemleyebiliriz. Mevcut enflasyon düzeyi yükseliş eğilimini gösterdiği taktirde dolar/TL’de yüksek seyir devam edebilir.

MİLLİYET

Etiketler: