Camiler Yaz Kur’an kurslarıyla şenlenecek

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen yaz Kur'an kursları 1 Temmuz itibariyle başlıyor. Kurs kayıtlarının devam ettiğini hatırlatan Van İl Müftü Yardımcısı Melike Seyitoğlu Özkan, camilerin çocuklarla şenleneceğini söyledi.

Ekleme: 29.06.2024 14:05:05 / Güncelleme: 29.06.2024 14:06:02 / Röportaj / Van Haberleri
Destek için 

Her yıl yaz tatili süresince camilerde ve Kur’an kurslarında açılan yaz Kur’an kursları bu yıl 1 Temmuz 2024 tarihinde eğitime başlayacak. Kurslar, gündüzlü olarak 7 haftalık tek dönem halinde uygulanacak. Van’da kayıtları devam eden kurslara 65 bin öğrencinin katılması hedefleniyor.

Van’da 2 bin 111 cami ve Kur’an kursunda verilecek derslere katılacak çocukların dini yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için gerekli dua ve sureleri ezberlemeleri, Kur'an-ı Kerim'i meali ile birlikte okuma alışkanlığı kazanmaları ve dini değerleri öğrenmeleri amaçlanıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Van İl Müftü Yardımcısı Melike Seyitoğlu Özkan, “1 Temmuz Pazartesi günü itibariyle Yaz Kur’an Kurslarımız başlayacak. Kayıt tarihlerimiz 10 Haziran itibariyle başlamıştı ve 8 Temmuz’da bitecek. 1 Temmuz ile 16 Ağustos arasında yaz Kur’an Kurslarımız devam edecek. Çocuklarımızı kazanma adına farklı faaliyetler düşünüyoruz. Her yıl yaptığımız gibi çeşitli etkinlikler yapılacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüyle yaptığımız protokoller kapsamında yüzme, futbol, basketbol gibi faaliyetlerimiz olacak. Aynı zamanda STK’larla yapmış olduğumuz protokol gereği farklı etkinlikler yapacağız. Kendi bünyemizde kurduğumuz gezici tiyatro ekibiyle, ekibimiz eşliğinde bütün Kur’an kursları ve camilerimizi ziyaret edip çocuklarımıza değerler eğitimi vermeyi planlamaktayız. Velilerden isteğimiz özellikle bu yaz Kur’an kurslarımızda çocuklarımızı camilerde ve Kur’an kurslarında görmek. Camilerimizin çocuklarımızla neşelenmesini talep ediyoruz.” dedi.

Hedef 65 bin öğrenci…

Kurslara katılacak öğrencilere Kur’an-ı Kerim derslerinin yanı sıra Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, Kur’an sevgisi, değerler eğitimi ve ahlaki derslerin de verileceğine dikkati çeken Özkan, “Kış Kur’an kurslarımızda bizim hedef kitlemiz biraz daha farklı. 2023-2024 yılında halk eğitim bünyesinde çalışan hocalarımız dahil olmak üzere toplamda 79 bin 132 tane öğrencimiz mevcuttu. Geçen yıl Yaz Kur’an Kurslarımızda ise 45 bin 916 tane öğrencimiz 2 bin 111 tane cami ve kuran kursumuzda eğitim aldılar. Bu yıl hedefimiz biraz daha yüksek. 7 haftadan oluşan bir eğittim takvimimiz olacak. Biz bu 45 bini 55-65 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Şu anki kayıtlarımız ve gidişatımız da bunu gösteriyor. Bununla birlikte biz Yaz Kur'an Kurslarımızda özellikle öğrencilerimizin sadece Kur’an-ı Kerim ya da sadece dini bilgiler dersleri almasını hedeflemiyoruz. Bununla birlikte Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, Kur’an sevgisi, değerler eğitimi ve ahlaki bilince erişmeleri adına da farklı etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Ve bu aşamada 7 haftada eğitim gören çocuklarımızın orada öğrendikleri neticesinde dereceye giren 600 öğrencimizin 100 tanesine bisiklet, 500 tanesine de ayakkabı ve farklı hediyeler takdim etmeyi hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kitap okuma alışkanlığı kazandırılacak

Van Valiliği ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle kentteki tüm cami ve Kur’an kurslarına kütüphaneler kurduklarını ve bu kütüphanelerde kitap okuma dersleri yapılacağını ifade eden Müftü Yardımcısı Özkan, “Çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı edinmesi adına da bu derslerin dışında bir de kitap okuma saati bırakmayı planlıyoruz. Bütün camilerimize ve Kur'an kurslarımıza kütüphaneler kurduk. Bu kütüphanelerimizde de çocuklarımızın en az yarım saat kitap okuma saatleri olacak. Bununla birlikte inşallah çocuklarımız ödüllendirilmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

Velilere çağrı

Çocukların camiye gelmeleri için velilere önemli görevler düştüğünü belirten Özkan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Eğitimimizin bir ayağı velidir, veli ayağı olmazsa olmazımızdır. Çünkü veli ayağımız eksik olduğu zaman gerçekten çocuklara dokunma noktasında problem yaşayabiliyoruz. Bu anlamda velilerin desteğine ciddi anlamda ihtiyacımız var. Milli Eğitimdeki eğitim sistemine verdiğimiz ciddiyet ve ehemmiyeti bizim Kur’an kurslarına da göstermemiz gerektiğinin farkında olmamız gerekiyor. Çocuklarımız belki hayatlarında ilk defa camiye gelecek, ilk defa Kur’an kursuna gelecek. Çocuğumuzun bu işi ciddiye alması aslında velimizin ciddiye almasıyla paralel ilerliyor. Bundan dolayı bizim velilerden özellikle ricamız, çocuklarımızı okula gönderdiğimiz gibi saatlere riayet etmeleri, çocuklarımızın biraz daha eğlenme noktasında bizlerin gayret sarf etmesi gibi velilerimizin de onları güle oynaya göndermeleri ve o şekilde karşılamaları, günlük yaptıklarıyla ilgili çalışmalar yapmaları, geri dönüt almaları bizler için çok önemli.”

Yaz Kur’an Kurslarının kayıtları 8 Temmuz’a kadar devam edecek. (İLKHA)