ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bir ekip, su toplamak için su emici "yüzgeçlerden" yararlanan, soğurma tabanlı atmosferik su hasadı (SAWH) diye adlandırılan bir yaklaşım kullanan düşük maliyetli ve kompakt bir sistem geliştirdi.
Sözkonusu teknolojiyi detaylandıran bir çalışmada araştırmacılar, "Küresel nüfusun yaklaşık üçte ikisi su kıtlığı çekiyor ve 2030'a kadar küresel yıllık su talebinin yaklaşık yüzde 40'ının karşılanamayacağı tahmin ediliyor, bu da halk sağlığı, tarım ve tarımsal uygulamalar için daha fazla zorluk oluşturuyor" dedi.
Mevcut SAWH sistemleri genellikle güneş enerjisine dayanıyor ancak değişken hava koşulları ve düşük enerji yoğunluğu, insanın günlük ihtiyaçlarını karşılamak için uygun olmadıkları anlamına geliyor.
Bilim insanlarının düşük maliyetli ve yüksek performanslı bir çözüm olduğunu iddia ettiği bu yeni cihaz, bu talebi karşılamak için atık ısıdan yararlanıyor.
Sistemin çalışan bir prototipine dayanan hesaplamalar, yüzgeçler üzerindeki 1 litre emici kaplamanın yüzde 30 bağıl neme sahip havada günde 1,3 litreye kadar içilebilir su üretebileceğini gösteriyor. Bu, daha önce geliştirilen sistemlerden iki ila 5 kat daha büyük bir hacim.
Araştırma, Çarşamba günü ACS Energy Letters akademik dergisinde yayımlanan "Design of a compact multicyclic high-performance atmospheric water harvester for arid environments" (Kurak ortamlar için kompakt çok döngülü yüksek performanslı atmosferik su hasat makinesinin tasarımı) başlıklı bir çalışmada detaylandırıldı.
Independent Türkçe