BM'nin Katar toplantısına Afganistan İslam Emirliği'de katılıyor

BM yetkilisi, Katar'da örgütün öncülüğünde düzenlenecek ve Afganistan İslam Emirliği yetkililerinin katılacağı toplantının, ülkeyi "tanıma" anlamına gelmediğini, toplantıda Afganistan'ın sorunlarının ele alınacağını bildirdi.

Ekleme: 27.06.2024 18:40:49 / Güncelleme: 27.06.2024 18:40:49 / Dünya
Destek için 

Fatih Sivi

BM Siyasi İşler Şefi Rosemary DiCarlo yaptığı açıklamada, bu hafta sonu Katar'da BM öncülüğünde Afganistan İslam Emirliği Hükümeti ile yapılacak toplantının amacının grubun uluslararası alanda "tanınmasını tartışmak" olmayacağını söyledi.

DeCarlo gazetecilere yaptığı açıklama, "Bu, tanınmaya yol açacak bir toplantı değil... Katılım, tanınma anlamına gelmiyor... Bu Taliban'la ilgili değil, Afganistan ve halkıyla ilgili." dedi.

Toplantı, özel sektör faaliyetleri ve narkotikle mücadele oturumlarının yanı sıra diyaloğun ilerletilmesine odaklanacak.

Doha'da yapılacak toplantıya yaklaşık 25 ülkeden temsilci katılacak ve bu toplantı Emirliğin ilk resmi uluslararası toplantısı olacak.

Geçtiğimiz gün Afganistan İslam Emirliği Dışişleri Bakanı Mevlevi Emirhan Muttaki, İslam Emirliği liderinin talimatı uyarınca, BM öncülüğündeki Doha toplantısına katılacak heyete Sözcü Zebihullah Mücahidin'in başkanlık yapacağını açıklamıştı.

Mücahid başkanlığındaki heyetin toplantıda; Afganistan İslam Emirliği yetkililerine uygulanan yaptırımlar, finans ve bankacılık sektörüne yönelik kısıtlamalar, özel sektörün gelişmesini engelleyen zorluklar ve Afgan hükümetinin narkotikle mücadele konusunda aldığı önlemler gibi birçok konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

Birleşmiş Milletlerin (BM), Katar'ın başkenti Doha'daki "Afganistan" konulu toplantısının 3'üncüsü olacak toplantı 30 Haziran-1 Temmuz'da gerçekleşecek.

BM'nin, resmi olarak "tanımadığı" Afganistan İslam Emirliği, bu duruma her fırsatta tepki gösteriyor.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Afganistan'ın BM Temsilcisi Nasir Ahmad Faik'in BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, "Taliban'ın resmi olarak tanınması ve BM'deki Afganistan koltuğunun Taliban yönetimine devredilmesini" tartışmaması Zebihullah Mücahid'in tepkisini çekmişti.