Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan elektrik kesintilerine tepki

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, kentte yaşanan elektrik kesintilerinin sanayi, tarım, sağlık ve eğitim gibi birçok alanın zarar görmesine neden olduğu belirtilerek elektrik dağıtım şirketi ve kamu otoritesi tarafından kesintilere acil ve etkili önlemler alınması gerektiği ifade edildi.

Ekleme: 25.06.2024 20:09:37 / Güncelleme: 25.06.2024 20:14:20 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından günlerdir devam eden elektrik kesintileri ile ilgili bir basın açıklaması yapıldı. Düzenlenen basın açıklamasına diğer oda başkanları da katıldı.

Basın açıklamasını Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim okudu.

Yetim, yaptığı açıklamada, yaşanan kesintilerin sanayi bölgesinde üretim hatlarının durmasına ve yavaşlamasına neden olduğunu hatırlattı.

"Elektrik kesintileri tarım arazilerinin sulanmasını imkânsız hale getirmiştir"

Yetim, "Günlerdir devam eden elektrik kesintileri ilimizin sanayi, tarım, sağlık ve eğitim gibi birçok alanın zarar görmesine neden olmaktadır. Elektrik kesintileri, sulama pompalarının çalışmasını engelleyerek tarım arazilerinin sulanmasını imkânsız hale getirmiştir ve ekonomik olarak zarara uğratmaktadır. Yaşanan kesintiler Organize Sanayi Bölgemizde ise üretim hatlarının durmasına ve yavaşlamasına neden olmaktadır. Özellikle bilgisayar sistemleri ve diğer teknolojik ekipmanlara zarar vererek ciddi bir hezimete uğratmıştır. Hem doğrudan üretim kayıpları hem de üretim süreçlerinin yeniden başlatılması ve hasar gören ekipmanların onarımı yaşanan bu elektrik kesintileri ile beraber iş dünyası için ciddi ekonomik bir problem haline gelmiştir. Organize Sanayi Bölgesinin yanı sıra Gıda OSB, Besi OSB ile şehir merkezleri, il ve ilçelerde faaliyet gösteren esnaflarımız da mağduriyet yaşamaktadırlar. Yaşanan elektrik kesintileri, İlimizde bulunan hastaneler ve diğer sağlık kuruluşları için ciddi bir sorun teşkil etmekte olup tıbbi cihazlar, yoğun bakım üniteleri, ameliyathaneler ve laboratuvarlar elektrik olmadığı takdirde hasta olan vatandaşlarımızın sağlık problemleri yaşamalarına neden oluyor ve tıbbi müdahalelerin zamanında gerçekleştirilmemesine neden oluyor." dedi.

"Acil ve etkili önlemler alınmalıdır"

Yıllardan beri tartışıldığı halde bir türlü çözülemeyen bu sorunun ortadan kalkması için elektrik altyapısının modernize edilmesi ve mevcut sistemlerin iyileştirilmesinin gerektiğini kaydeden Yetim, "Şanlıurfa'da sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin önlenmesi için Elektrik Dağıtım Şirketi ve kamu otoritesi tarafından acil ve etkili önlemler alınmalıdır. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Şanlıurfa milletvekillerimiz ve bütün siyasiler ile mülki idare amirleri bu sorunla bir an önce ilgilenmelidir. İlimizde yaşanan elektrik kesintilerinin tek sorumlusu Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'dir. DEDAŞ daha önce defalarca kez taahhüt etmesine rağmen hatlarda yenileme yapmamıştır. Aynı şekilde trafo merkezlerinde yenileme hiçbir zaman yapılmadı ve halen de yapılmamaktadır. Sonuç olarak ilimizde kaçak elektrik kullanım oranı yüzde olarak da çok düşüktür. Neticede aktif abonelerinden KDV (Katma Değer Vergisi), TRT Payı, Enerji Fonu, Çevre Ücreti veya Diğer Ücretler ile Dağıtım Bedeli ve Diğer Hizmet Bedelleri adı altında 2 katı fahiş fiyatlar ile zaten bunu almaktadır." diye konuştu.

Yetim son olarak Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer sivil toplum kuruluşlar ile birlikte üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını söyledi.

Konuya ilişkin Dicle Elektrik'ten yapılan açıklamada, "Yetkililerden alınan bilgiye göre; Şanlıurfa genelinde tarımsal sulama ve anız yangınlarının oluşturduğu olumsuz etkiye bir de klimaların kullanımının artması eklenince ortaya çıkan aşırı tüketimin, elektrik şebekelerinde arızalara ve kesintilere neden olmuştur." ifadelerine yer verildi. (İLKHA)