DSÖ'den sahte Ozempic ilaçlarına karşı uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kilo vermek için kullanılan Ozempic'in sahte versiyonlarına karşı küresel uyarıda bulundu.

Ekleme: 24.06.2024 15:09:52 / Güncelleme: 24.06.2024 15:09:52 / Dünya
Destek için 

HİLAL HİKMET YEŞİLBUDAK

DSÖ, kilo vermek için kullanılan Ozempic'in sahte versiyonlarına karşı küresel uyarı yayımladı. Örgüt yaptığı uyarıda, bu tarz ilaçların internet sitelerinin önerisiyle değil doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Yayımlanan raporda, son dönemlerde zayıflamak için sıkça kullanılan semaglutid sınıfındaki Ozempic ilacının sahte versiyonlarına dikkat çeken öggüt, söz konusu sahte ilaçların sağlık için tehlikeli olduğunu vurguladı.

Söz konusu ilaçların kan şekeri seviyesini düşürmenin yanı sıra iştahı da bastırdığını, bu sebeple bazı ülkelerde kilo kaybı için daha fazla reçete edildiğini, yoğunlaşan taleple birlikte sahteciliğin de arttığını söyledi.

Örgütten yapılan uyarıda, "Bu sahte ürünlerin insan sağlığına zararlı etkileri olabilir; ürünler gerekli ham bileşenlere sahip değilse, sahte ilaçlar yönetilemeyen kan şekeri seviyeleri veya kilodan kaynaklanan sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Diğer durumlarda, enjeksiyon cihazında insülin gibi beyan edilmemiş başka bir etken madde bulunabilir ve bu da öngörülemeyen bir dizi sağlık riskine veya komplikasyona yol açabilir" denildi.

Etiketler: