Gazze'de soykırım var: 21 bine yakın çocuk kayıp!

İngiltere merkezli uluslararası sivil toplum kuruluşu Save the Children, Gazze'de 21 bine yakın çocuğun ailesinden ayrı, enkaz altında ya da esir olduğunu, kiminin isimsiz veya toplu mezarlara defnedildiğini açıkladı.

Ekleme: 25.06.2024 10:35:34 / Güncelleme: 25.06.2024 10:37:01 / Dünya
Destek için 

HİLAL HİKMET YEŞİLBUDAK

Save the Children'dan yapılan açıklamada, işgal rejiminin Gazze'nin güneyindeki Refah'ta artan saldırıları nedeniyle ailelerinden ayrı düşen çocuk sayısının arttığı, korumasız çocuklara sahip çıkanların ise baskı altına alındığı ifade edildi.

Gazze'de tahmini olarak 17 bin çocuğun ailesinden ayrı düşmüş veya refakatçisiz şekilde kayıp olduğu kaydedilen açıklamada, yaklaşık 4 bin çocuğun ise enkaz altında, toplu mezarlarda ya da isimsiz mezarlarda olduğunun tahmin edildiği bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, bilinmeyen sayıda çocuğun esir olduğu ve Gazze dışına çıkarılmış olabileceği vurgulandı.

İşgal saldırılarında enkaz altında kalan ya da çadırlarda yanarak şehit olanların bedenlerinin tanınmaz hale geldiği ifade edilen açıklamada, kimlik tespitinin zorlaştığı bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı verilerine göre, işgal saldırılarında 15 binden fazla çocuğun şehit olduğu hatırlatılarak yarısına yakınının kimliğinin tespit edilemediği kaydedildi.

Açıklamada, toplu mezarlara gömülen çocuklarda işkence izleri bulunduğuna işaret edilerek, "9 Haziran itibarıyla 250 civarında Batı Şerialı çocuk, İsrail'in gözaltı sistemi içinde kayıp. Aileleri, ekimde ziyaretlere getirilen kısıtlamalar nedeniyle çocuklarının nerede olduklarını ya da sağlık durumlarını doğrulayacak durumda değiller." ifadeleri kullanıldı.

Birleşmiş Milletlere (BM) çok sayıda gözaltında kötü muamele, zorla kaybedilme ve toplu gözaltı ihbarı yapıldığı bilgisi de açıklamada yer aldı.