Molla Şimşek: Ebeveynler çocuklarının hem dünya hem ahiret mutluluklarını düşünmeli

Anne ve babaların çocuklarının sadece maddi geleceklerini değil manevi geleceklerini de düşünmeleri gerektiğini belirten Molla Salih Şimşek, "Çocuklarımızın dünya ve ahiret mutluluklarını düşünmeliyiz." dedi.

Ekleme: 24.06.2024 11:55:05 / Güncelleme: 24.06.2024 11:58:59 / Röportaj / Batman Haberleri
Destek için 

Molla Salih Şimşek, İslam'da anne ve babaların çocukları üzerindeki hakları ve çocukların anne ve babaları üzerindeki sorumluluklarının neler olduğu hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Molla Salih Şimşek

İslam dininin çocuğun anne ve babaları üzerinde, anne ve babaların çocukları üzerindeki konulara çok derin bir şekilde temas ettiğini belirten Şimşek, "İlk olarak anne ve baba hakkını söylersek, çocuğun anne ve babasını incitmemesi, onları dinlemesi, onlara güzel bir şekilde davranması gerekir. Çocuklar ayette de belirtildiği üzere anne ve babalarına 'öf' bile dememesi gerekir. Ayrıca onlara eziyet etmemesi, sözlerinden de çıkmaması gerekir.

Çocuklar, anne ve babalarının gayri meşru ve haram olmayan şeylerin dışındaki bütün isteklerine imkânı nispetinde uyması, onların onurunu ve şahsiyetini zedeleyecek şeylerden uzak durması gerekir." dedi.

"Çocuklar anne ve babalarını dinlemeli"

Çocukların anne ve babalarını asla üzmemesi gerektiğini ifade eden Şimşek, "Çocuklar hoşuna gitmese, hikmetini anlamasa bile anne ve babasını dinlemesi gerekiyor. Çünkü anne ve babalar tecrübelidir. Çocuklarının kötülüğünü istemezler. Belki çocuklarının göremediği, fark edemediği hususları kendi tecrübelerinden fark ederek onların önüne bazı engeller, setler koyarlar. Bunu anlayışla karşılamamız gerekiyor." diye konuştu.

"Çocuklara ilk olarak güzel bir isim verilmeli"

Çocuklarının da anne ve babaları üzerinde haklarının olduğuna işaret eden Şimşek, "İslam buna da temas etmiş. Birincisi anne ve babaların çocuklarına güzel bir isim vermesi, onlara güzel bir İslami terbiye vermesi, helal kazançla karınlarının doyurulması, 2 yıla kadar bebekken anne sütünün verilmesi gerekiyor ki bugün tıpta bunun ne kadar faydalı olduğunu ifade ediyor." ifadelerini kullandı.

"İslam'ın öngördüğü hakları vermemiz gerekiyor"

Şimşek, şöyle devam etti:

"Anne ve babalar çocuklarına gerekli zanaat, bazı mesleki eğitimler vermesi gerekir. Mümkünse iyi bir eğitim almasının sağlanması çocuğun anne ve babasının üzerindeki haklarındandır. Güzel bir terbiye alması, at biniciliği, okçuluk gibi Peygamber Efendimizin söylediği şekilde bunlar çocuklara öğretilmesi gerekiyor. Anne ve babalar sadece madde, karnını doyurma boyutu ile değil çocuklarına manevi anlamda da iyi bir terbiye, eğitim almasının sağlanması gerekiyor. Sadece bu dünyayla sınırlı değil, bizim ahiret boyutu vardır bu hayatımızın. Dolayısıyla bu gözle bakıp İslam'ın öngördüğü hakları vermemiz gerekiyor. Bir çocuk olarak da anne ve babamıza karşı yine İslam'ın öngördüğü haklar çerçevesinde sorumlulukları yerine getirmemiz gerekiyor." (İLKHA)