Baltık Denizi'nde Rus casus gemisi gözlemlendi!

Rus donanmasına ait, Vishnya sınıfı olarak bilinen istihbarat gemisi Vasily Tatishchev, Baltık Denizi'nde tespit edildi. Rus lider Putin'in Euro 2024 sürecinde gönderdiği bu gemi, endişeleri artırdı.

Ekleme: 23.06.2024 15:35:04 / Güncelleme: 23.06.2024 15:35:45 / Dünya
Destek için 

CAFER SELÇUK

Rusya'nın istihbarat toplama gemisi Vasily Tatishchev, Baltık Denizi'nde Almanya ve Danimarka topraklarının hemen dışında görüldü.

İlk olarak Kaliningrad'da bulunan gemi, NATO'nun Baltık Operasyonları tatbikatındaki birlikleri izliyordu. Daha sonra Rügen ve Rostock'tan geçerek Kiel açıklarına doğru ilerledi. Alman basınından Bild gazetesi, geminin cep telefonu sinyallerini izleyebilecek ve hatta şifrelenmemiş telefon görüşmelerini dinleyebilecek teknolojiye sahip olduğunu belirtti.

Putin, Euro 2024 zamanı, casus gemisiyle Almanya telefonlarını dinliyor! - 1. Resim

''KESİNTİLER RUS KAYNAKLI''

Almanya Savunma Bakanlığı sözcüsü, "Devam eden kesintiler büyük olasılıkla Rus kaynaklıdır ve diğer yerlerin yanı sıra Kaliningrad Oblastı'ndan kaynaklanan elektromanyetik spektrumdaki bozukluklara dayanmaktadır" açıklamasında bulundu.

Bad Bramstedt Federal Polis Müdürlüğü'nden bir sözcü ise "Şu ana kadar denizcilik yönetmeliklerinin ihlali tespit edilmedi" dedi.

Putin, Euro 2024 zamanı, casus gemisiyle Almanya telefonlarını dinliyor! - 2. Resim

BATI CASUSLUKTAN ŞÜPHELENİYOR

Rus Akademik Krylov sınıfı bir oşinografik araştırma gemisi Admiral Vladimirsky geçtiğimiz yıl Baltık Denizi çevresinde görülmüştü.

Rusya, geminin bilimsel bir araştırma gemisi olduğunu iddia etse de uzun süredir Batılı ülkelere yönelik casusluk için kullanıldığından şüpheleniliyor.

Yine 2021 yılında Yantar istihbarat toplama gemisi İrlanda açıklarında büyük denizaltı kablolarının üzerinde dolaşırken yakalanmıştı.