Tek kurşun bile atmadan işgal edebilir diyerek uyardılar

Önde gelen bir düşünce kuruluşu, Çin ordusunun Tayvan'ı izole edebileceği , ekonomisini felce uğratabileceği ve demokratik adayı tek kurşun bile atmadan boyun eğdirebileceği konusunda uyardı.

Ekleme: 23.06.2024 11:48:33 / Güncelleme: 23.06.2024 11:49:22 / Dünya
Destek için 

HAMZA DURMAZ-   CSIS'e göre askeri analistler  Çin'in önündeki iki temel seçeneğe odaklandılar: tam ölçekli bir istila ya da askeri abluka. Ancak üçüncü bir yol var: Karantina.  

Çin Sahil Güvenlik,  deniz milisleri ve polis ve deniz güvenliği teşkilatları, “gri bölge” taktiklerini  kullanarak, Tayvan'da tam veya kısmi bir karantina başlatabilir ve  erişimi kesebilir. CSIS'in yeni yayınladığı bir rapora göre, bu yaklaşım, Tayvan limanlarına erişimi kesebilir ve enerji gibi hayati önem taşıyan kaynakların adadaki 23 milyon insana ulaşmasını engelleyebilir.

Raporda, "Karantina, belirli bir bölgedeki deniz veya hava trafiğini kontrol etmek için kolluk kuvvetlerinin liderliğinde yapılan bir operasyondur, ancak abluka doğası gereği en başta askeri niteliktedir" denildi. 

Raporun yazarları, "Çin sahil güvenliğinin önderlik ettiği bir karantina, Tayvan'a karşı bir savaş ilanı olmayacağı" ve ABD'yi zor durumda bırakacağı konusunda uyardı.

CSIS yazarları, Pekin tarafından yapılacak karantina eylemlerinin son derece sınırlı olabileceğini ve yine de Tayvan'ı ekonomik olarak boğma etkisine sahip olabileceğini belirtiyor.

Etiketler: