ÖTV indirimli araç alımına kısıtlama: Mirasçılar tarafından ödenecek

Yeni haftayla birlikte Meclis'in gündemine gelecek yeni vergi paketinde, engellilere sağlanan ÖTV indirimine kısıtlama getirilmesi ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi planlanıyor.

Ekleme: 22.06.2024 11:26:20 / Güncelleme: 22.06.2024 13:43:15 / Güncel
Destek için 

Türkiye'de engellilere sağlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indiriminde yeni düzenlemeler yapılması planlanıyor. Düzenlemelerin istisnadan yararlanma süresinin uzatılması ve veraset yoluyla intikal eden taşıtlar için vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesini içereceği belirtiliyor.

ÖTV MUAFİYETİ VE SUİSTİMAL İDDİALARI
Sabah gazetesinin haberine göre, engellilere uygulanan pozitif ayrımcılık kapsamında araç alımlarında KDV ve ÖTV muafiyetleri uygulanıyor. 

2024 yılı için belirlenen ÖTV ve diğer vergiler dahil satış bedeli 1 milyon 591 bin TL'nin altında olan binek otomobiller, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olan kişiler için 5 yılda bir kez olmak üzere ÖTV'den muaf tutuluyor. Yalnızca 2024'ün ilk 3 ayında, bu muafiyet kapsamında 76 bin 953 araç satışı gerçekleşti.

YENİ DÜZENLEME ALTERNATİFLERİ: İKİ İHTİMAL VAR
Meclis’e sunulacak yeni düzenleme için iki farklı alternatif üzerinde çalışıldığı öğrenildi. İlk alternatifte, engellilere sağlanan ÖTV istisnasının süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkarılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi hedefleniyor. Ayrıca, her yıl yeniden değerleme oranında artan tutarın, yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılması ve Cumhurbaşkanı’nın bu tutarı yüzde 50’ye kadar artırma yetkisinin kaldırılması da planlanıyor.

İkinci alternatifte ise, ÖTV Kanunu’ndaki istisnanın tamamen kaldırılması ve teşvikin sosyal yardım şeklinde yapılması öneriliyor. Bu alternatifte, engellilerin gelir durumu ve alınacak taşıtların yerli olması gibi kriterler esas alınarak ilgili bakanlık tarafından nakit desteği sağlanması üzerinde duruluyor. (Sabah Gazetesi)