Filistinli kanser hastası kız çocuğu, tüm sağlık imkanlarından yoksun çadırda yaşam mücadelesi veriyor

İşgal rejimin aylardır yıkıcı saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde yaşayan 16 yaşındaki İnşirah Ebu Ameşe, tedavi imkanlarından uzakta ve savaş şartları altında kanserle mücadele ediyor.

Ekleme: 21.06.2024 18:34:45 / Güncelleme: 21.06.2024 18:40:00 / Dünya
Destek için 

İşgal rejimin saldırılarının başladığı 7 Ekim'den önce hastanede tedavi gören ve soğutma cihazlarıyla bir nebze olsa da rahatlayan küçük kız, yüksek sıcaklıkların yanı sıra kumaş çadırda, şiddetli ağrılara dayanmaya çalışıyor.

İlki gözünün üstünde, ikincisi yanakta olmak üzere iki tümörün tespit edilmesinden sonra yüzünün sol kısmı şişen ve gözünü tamamen kaybeden Filistinli kız çocuğu, Gazze dışında tedavi olmak istiyor.

Ancak durmak bilmeyen işgal saldırıları ve Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olması, İnşirah'ın tedavi umutlarına gölge düşürüyor. Filistinli çocuğun ailesi, savaşın başladığı ekim ayından bu yana kızlarını tedavi için Gazze dışına çıkarabilmenin yollarını arıyor ancak durum her geçen gün daha da kötüye gidiyor.

İnşirah'ın annesi ve kız kardeşi de kanser hastası, erkek kardeşi ise beyinde elektrik fazlalığından mustarip.

Çadır hayatında kanserle mücadele
İnşirah,  yaptığı açıklamada, en basit ihtiyaçların bile uzağında kalan çadır hayatında sevdiği tek uğraşın kedilerle oynamak olduğunu söyledi. Filistinli genç kız, içinde bulunduğu durumu şu sözlerle ifade etti:

"İsrail saldırılarından önce Gazze'nin kuzeyinde yer alan Beyt Hanun'daki evimizde kendime ait bir odam, odamda da havalandırma ve soğutma cihazları vardı. Bağışıklığım düşük olduğu için uygun şartları sağlamaya çalışıyorlardı.

Şimdi ise bir çadırda, sağlıksız şartlar altında yaşıyoruz, bağışıklığım çok zayıfladı, yükseltebilmek için hiçbir imkana sahip değilim."

Ayrıca sığınma merkezinde çadırların olduğu bölgenin çok kalabalık olduğuna işaret eden İnşirah, salgın hastalık riski nedeniyle çadırdan da olabildiğince çıkmadığını dile getirdi.

İnşirah, bunlara ek olarak sıcak havanın da kendisini zayıf düşürdüğünü ifade etti. Filistinli kız, "Mümkün olan en kısa sürede ailemle birlikte tedavi için Gazze Şeridi'nin dışına çıkmayı umuyorum." dedi. 

Ailenin diğer fertleri de kanser hastası
Ebu Ameşe'nin annesi Semah, İnşirah'ın babasının da yıllar önce kanserden şehit olduğunu söyledi. Semah, kendisi ve diğer kızının da kanser hastası olduğunu, başka bir çocuğunun da beyinde elektrik fazlalığından mustarip olduğunu belirtti.

İnşirah'ın sağlık sorunları ve yüzünün sol kısmındaki şişliklerin de artması nedeniyle durumunun iyi olmadığına işaret eden Semah, şunları aktardı:

"Ürdün ve İsrail hastanelerinde tedavi gördükten sonra İnşirah'ı bölge dışında tedavi ettirebilmek için para biriktiriyordum. Maalesef bunu başaramadım. Hastalığa yakalandığından bu yana başından tümörün alınması, başına ve çenesine platin takılması dahil 17 ameliyat geçirdi. İsrail saldırılarında evimi, İnşirah'ın ameliyatı için biriktirdiğim parayı kaybettim."

Semah, yaşadıkları koşullar göz önüne alındığında sağlıklı yiyeceklerin, süt gibi bağışıklığı güçlendirecek besinlerin bulunamamasının İnşirah'ın sağlık durumunu daha da ağırlaştırdığını kaydetti.

Filistinli anne, yaşadıkları zor süreci, "Ekmek yerine karton yediğimiz günler oldu." sözleriyle aktadı.               AA