Somali, Afrika Birliği barış güçlerinin geri çekilmesinin ertelenmesini istedi

Somali hükümeti, "güvenlik boşluğu" korkusu nedeniyle Afrika Birliği barış güçlerinin geri çekilmesinin ertelenmesi çağrısında bulundu.

Ekleme: 20.06.2024 19:20:03 / Güncelleme: 20.06.2024 19:24:27 / Dünya
Destek için 

Afrika Birliği'nin Somali'deki geçiş misyonunun (ATMİS) yıl sonundan önce sona ermesi planlanıyor ve yerine başka küçük birliklerin getirilmesi bekleniyor.

Reuters'a göre Mayıs ayında Somali hükümeti, Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi başkan vekiline bir mektup göndererek, ülkeyi terk etmesi gereken 2.000 askerin geri çekilmesinin temmuz ayından eylül ayına kadar ertelenmesi talebinde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi tarafından görevlendirilen komisyon, "ATMİS personelinin aceleyle azaltılmasının güvenlik boşluğuna yol açacağı" konusunda uyardı.

Etiyopya'nın, Somaliland ile limana erişime ilişkin bir mutabakat anlaşması nedeniyle Somali ile anlaşmazlık yaşadığı, bu nedenle birliklerinin bir kısmını geri çekebileceği ifade edildi. Bu durumun, misyonun yeni bileşimine ilişkin müzakereleri zora soktuğu kaydedildi.

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyinin, bugün mevcut birliğin azaltılmasını ve bir sonraki misyonu tartışacağı ifade edildi.

Somali'de yu anda 18,5 bin barış gücü askerinden 5 bini ülkeyi terk etmiş durumda. Yeni birliğin sayısı 10 bin kişiyi geçmeyecek ve büyük nüfuslu alanların güvenliğinin sağlanması gibi görevlerle sınırlı olacak.

Somali ordusunun yaklaşık 32 bin askeri var, ancak hükümet, Afrika Birliği tarafından sağlanan bir değerlendirmede, "yüksek tempolu savaş" ve "yıpranma" nedeniyle yaklaşık 11 bin eğitimli personel açığı olduğunu kabul etti.

Hükümet, askerlerinin El Şebab örgütüne sınırlı dış destekle karşı koyabilecek kapasitede olduğunu belirtiyor. ABD'nin yerel ordulara danışmanlık yapan ve aynı zamanda militanlara karşı drone saldırıları düzenleyen 450 eğitmenden oluşan bir gücü var. Ülke aynı zamanda Türkiye ve Katar ile askeri alanda da işbirliği yapıyor. (İLKHA)