Ukrayna Barış Zirvesi'nde ikinci gün: Gündemde neler var?

İsviçre Bürgenstock'ta gerçekleştirilen Ukrayna Barış Zirvesi'nin ikinci gününde ana gündem olarak nükleer güvenlik ve gıda güvenliği olacak.

Ekleme: 16.06.2024 17:24:15 / Güncelleme: 16.06.2024 17:58:06 / Dünya
Destek için 

CAFER SELÇUK

İsviçre Bürgenstock'ta gerçekleştirilen Ukrayna'da barış konulu uluslararası zirvenin ikinci ve son gününde nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve insani yardım konularının ele alınması bekleniyor.

Zirve, 90'dan fazla ülke ve uluslararası kuruluşun temsilcilerini bir araya getirdi.

İkinci gün gündem maddeleri arasında, Rus güçleri tarafından Mart 2022'de ele geçirilen Zaporijya Nükleer Santrali'nin güvenliği ele alınacak.

Şubat ayında Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, küresel gıda güvensizliğinde en az bir yüzyıldır askeri kaynaklı en büyük artışa neden oldu" dedi.

Ukrayna'nın verimli toprakları ülkeyi dünyanın ilk üç tahıl ihracatçısı arasına sokuyor ancak savaş ile birlikte bu tedarik hatları büyük ölçüde kesintiye uğradı.

Geçtiğimiz yıl Ukrayna, tarımsal verimliliği sekteye uğratan gizli mühimmatlar nedeniyle dünyada en çok mayın döşenen ülke oldu.

Geçtiğimiz Mart ayında Avrupa Birliği (AB), Kiev Ekonomi Okulu, Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası, Ukrayna'nın tarım sektöründeki kayıp ve zararın toplam maliyetinin 40.2 dolar (37.5 milyar euro) olduğunu belirtti.