İsveç: Rus savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti

İsveç Silahlı Kuvvetleri, bir Rus uçağının ülkenin Gotland adası yakınındaki hava sahasını işgal ettiğini duyurdu.

Ekleme: 15.06.2024 18:53:52 / Güncelleme: 15.06.2024 18:53:52 / Dünya
Destek için 

İsveç Silahlı Kuvvetleri bugün yaptığı açıklamada, cuma günü Baltık Denizi'ndeki Gotland Adası'nın doğusunda İsveç hava sahasını kısa süreliğine ihlal eden bir Rus askeri uçağının, iki savaş uçağı tarafından takip edildiğini duyurdu.

Açıklamada, Rus Su-24 uçağının İsveç Ordusu Hava Trafik Kontrol Otoritesinden gelen radyo sinyali uyarısına yanıt vermemesi üzerine iki Gripen uçağının takip için gönderildiği belirtildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün SVT televizyonuna yaptığı açıklamada, dışişleri bakanlığının müttefikleriyle yakın temaslarını sürdürdüğünü ve bu konuda Rusya Büyükelçiliği ile temasa geçme niyetinde olduğunu belirtti.

Buna karşılık, Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askeri uçaklarının uçuşlarının hava sahası kullanımına ilişkin uluslararası kurallara tam olarak uygun olarak gerçekleştirildiğini belirtiyor

Hava Kuvvetleri Komutanı Jonas Vikman, "Rusya'nın eylemleri kabul edilemez ve toprak bütünlüğümüze saygı gösterilmediğini gösteriyor. Olay zincirinin tamamını takip ettik ve müdahale etmeye hazırdık." ifadelerini kullandı.

Dün gerçekleşen olay, İsveç (NATO'nun en yeni üyesi) ve bazı yeni müttefiklerinin Baltık Denizi'ndeki deniz tatbikatlarında bulunduğu bir sırada meydana geldi.

İsveç ordusu, Rus uçaklarının benzer hava sahası ihlallerinin en son 2022 yılında, iki Su-27 ve Su-24 uçağının Gotland yakınlarına girmesiyle meydana geldiğini belirtti.

Diğer yandan Finlandiya (İsveç'in komşusu) dün, 10 Haziran'da 4 Rus askeri uçağının hava sahasını ihlal ettiğinden şüphelendiğini duyurdu.  (İLKHA)