Malatya kayısısı 2024 yılı tahmini rekoltesi açıklandı

Malatya’da 2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesini açıklayan Vali Ersin Yazıcı, yapılan saha çalışmaları ve gözlemler sonucunda bu seneki rekoltenin 107 bin 517 ton olarak belirlendiğini ifade etti.

Ekleme: 14.06.2024 19:05:04 / Güncelleme: 14.06.2024 19:08:24 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Türkiye’nin Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesi alan ve dünyanın yüzde 85 kuru kayısı ihtiyacının karşılandığı Malatya kayısısında 2024 yılı tahmini rekoltesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan toplantıda Vali Ersin Yazıcı tarafından kamuoyuna açıklandı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Turgut Özal Üniversitesi-Ziraat Fakültesi, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odasından temsilcilerin katılımı ile oluşturulan komisyon tarafından gerçekleştirilen kapsamlı incelemeler sonucunda tahmini rekoltenin tespit edildiğini kaydeden Vali Yazıcı, saha çalışmaları ve gözlemler sonucunda 2024 yılı tahmini kuru kayısı rekoltesinin 107 bin 517 ton olarak belirlendiğini ifade etti.

Vali Yazıcı, "Kayısı yetiştiriciliği İlimiz ekonomisinde bilinen ve ticarete konu olan en önemli tarımsal ürünümüzdür. İlimiz, Türkiye kayısı üretim alanının yüzde 62, yaş kayısı üretiminin yüzde 38, Türkiye kuru kayısı üretiminin yüzde 90, Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 55’ini karşılamaktadır. Malatya’da yaklaşık olarak 40 bin aile geçimini kayısı üretimi yaparak sağlamaktadır. Bu kıymetli ürün ilimize ortalama olarak yıllık yaklaşık 400-500 milyon dolar gelir sağlamaktadır. Kayısı, Ülkemizdeki ve Dünyadaki markamızdır. Ayrıca ekolojik özelliklerinden dolayı renk, tat, koku, aroma ve kuru madde bakımından dünyanın en kaliteli kayısıları yine Malatya'da yetiştirilmektedir" ifadelerini kullandı.

Vali Yazıcı, Üretilen ürünün tamamının iç ve dış pazarda ticarete konu olması nedeniyle her yıl olduğu gibi 2024 yılında da tahmini kuru kayısı rekolte tespit çalışması İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda; Turgut Özal Üniversitesi-Ziraat Fakültesi, Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ziraat Mühendisleri Odası, Ziraat Odaları, Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odasından temsilcilerin katılımı ile oluşturulan komisyon tarafından saha çalışması, bütün İl taranarak her bölge kendi içinde değerlendirilmesi sonucu tamamlandığını söyledi.

Saha çalışmaları ve gözlemler sonucunda 2024 yılında elde edilecek kuru kayısı miktarının 107 bin 517 ton olarak tahmin edildiğini açıklayan Yazıcı, "Tahmini rekolte de bu tarihten hasat dönemine kadar geçen sürede iklim şartları, olası doğal afetler, işçilik ve randıman dikkate alınarak yüzde 10 sapma olasılığı bulunmakta olup, hasat tarihine kadar mevcut durum takip edilmektedir" diye konuştu. (İLKHA)