Besiciler: Kurban satışları geçen yıllara göre daha düşük

Adana'da çeşitli bölgelerden gelen kurbanlık koyun ve keçi sahipleri yaşanan ekonomik sorunların kurban satışlarını da etkilediğini dile getirdi.

Ekleme: 14.06.2024 16:20:08 / Güncelleme: 14.06.2024 16:27:49 / Güncel / Adana Haberleri
Destek için 

Adana'da Merkez Seyhan ilçesi Kıyıboyu kurbanlık pazarında, çeşitli illerden gelerek kurban satışı yapan çobanlar, belediyelerin hava parası uygulamasından ve yaşamış oldukları çeşitli problemlerden yakındıklarını belirtti.

Çobanlar, geçen senelere göre daha az satış yaptıklarını ifade ederek halkın maddi gücünün kurbanlık almaya yetmediğine vurgu yaptı.

Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenleri söyleyen çobanlar, kurbanın en az bir yılı doldurmuş olması gerektiğini ifade etti.

Yem fiyatlarının ve kurbanlık satış noktalarında belediyelere ödenen kiraların bel büktüğünü söyleyen Çobanlar İLKHA muhabirine konuştu.

"Belediyelerin almış olduğu hava paraları kurban fiyatlarına etki ediyor"

Aydın Tekin

Kırk yedi yıldır çobanlıkla uğraşan ve belediyelerin almış olduğu hava parasının kendilerini zor duruma kattığını belirten Aydın Tekin, "Kırk yedi yıldır çobanlıkla uğraşıyorum. 13 sene Muş'ta çobanlık yaptım. 32 senede Diyarbakır'da yaptım. Geçen senelerde kurban yeri kirası 3 bin 500 TL iken bu sene 21 bin TL alıyorlar. Belediyelerin almış olduğu hava paraları kurban fiyatlarına da ister istemez etki ediyor. Kamyon parası hava parası yem parası derken kurbanlar pahalı oluyor." diye konuştu.

"60-65 kiloluk kurbanlıklar alınabilir"

Kurbanlık seçimine değinen Tekin, "Kurban alırken kurbanın sağlam olmasına dikkat etmeniz lazım yara olmaması bir eksiğinin olmaması lazım. Normal olarak 60-65 kiloluk kurbanlıklar alınabilir. 100 kilo alanlar da var. Keçi koyunda değişen bir şey yok. Bizde ikisi de satılıyor. Damak tadına göre keçi seven keçi, koyun seven koyun alıyor." dedi.

"Fiyatlardaki artışın sebebi yemler, işçilik, yer parası, kira parasıdır"

Mustafa Dövücü

Kurbanlık fiyatlarındaki artışın sebebinin yem fiyatları olduğunu dile getiren Mustafa Dövücü, "Kurban satışları gidiyor ama şu anda beklemekteyiz sonumuzun ne olacağı belli de değil. Biz kurban fiyatlarından memnunuz ama vatandaşımız memnun değil. Fiyatlardaki artışın sebebi yemler, işçilik yer parası kira parası, vergi gibi birçok şey etki ediyor. Eğer bunlar olmasa kurbanlar daha uyguna satılırdı." şeklinde konuştu.

"Hayvanın kurban olabilmesi için bir kurban görmesi lazım"

Kurbanlık alımında kurbanın bir yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmesi vurgusunu yapan Dövücü, "Kurban alırken kuyruğuna sırtına bir de malın tokluğuna ve yaşına dikkat etmeniz gerekir. Kurbanın yaşını öncelikle kurban satan arkadaşımız vicdanlı olacak. 1 yaşından küçük getirmeyecek. 1 yaşından küçük getirirse o hayvan kurbanlık olmaz çünkü bir hayvanın kurban olabilmesi için bir kurban görmesi lazım. 12 ayı fazlasıyla doldurmuş olması gerekir. Herkesin Kurban Bayramı mübarek olsun." açıklamalarında bulundu.

"Belediyeden semt pazarı gibi güzel bir kurbanlık yer yapmalarını rica ediyoruz"

Mustafa Tandoğan

Kurban satış yerlerinin zor şartlarda olmasından dolayı muzdarip olduklarını ve belediyenin kurban pazarlarına çözüm bulmaları gerektiği şeklinde açıklama yapan Mustafa Tandoğan, "Biz kurbancılar olarak her sene bu çadırın altındayız. Önümüzdeki sene kışa denk gelecek, bunun çamuru var, hayvanı var bu çadırlar olmaz. Belediyeden semt pazarı gibi güzel bir yer yapmalarını rica ediyoruz. Her sene yer değişikliği ve Adana'nın sıcağı bizim için zor oluyor. Bir yemek yiyecek yerimiz yok. Misafirimiz geldiğinde ağırlayacak yerimiz yok. Müşteriler geldiğinde rahat serinleyeceği bir yer yok. Bunları belediyelerimizden rica ediyoruz." açıklamalarına yer verdi.

"Kurban satışları bizim beklentilerimizden daha düşük"

Kurban piyasasının düşürülmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını söyleyen Tandoğan, şunları kaydetti:

"Kurban satışları bizim beklentilerimizden daha düşük. Devlet büyüklerimizin buna bir el atması gerekir. Gerçekten de pahalı üretici adam çok masraf yapmak zorunda kalıyor bu da otomatikman halka yansıyor. Emeklinin aldığı 10 bin TL maaşı var bu adam bu paraya bir kurbanlık kesmekte sıkıntı çekiyor. Piyasa yüksek bunu düşürmeleri gerekir. Hem biz mal satalım hem vatandaşı alsın. Millet et yesin."

"Bir buçuk iki yaşında kurbanlıkları tercih etsinler"

Kurbanlık alımında dikkat edilmesi gerekenleri belirten Tandoğan, son olarak şunları dile getirdi:

"Kurban alırken hayvanın kör, topal, boynuzunun yarısından çoğu anadan doğma haricinde kesik olmayacak. Sağlıklı olmasına hastalıklı olmamasına dikkat etsinler. Bir buçuk iki yaşında kurbanlıkları tercih etsinler. Besili malı tercih etsinler. Et randımanı besililerde daha yüksek geliyor. Piyasaya aldanmasınlar ucuz etin yahnisi az olur."

"Geçen sene ortalama 150 hayvan satan adam bu sene 100 tane hayvan getirdi"

Sinan Tekin

Kurban fiyatı belirsizliğinin vatandaşta kurban alımı hususunda tereddüt oluşturduğunu söylen Sinan Tekin ise, şu açıklamalara yer verdi:

"Satışlar şu an beklentimizden daha az. Geçen seneye göre daha kritik gidiyor nedeni ise başta fiyatlarda belirsizliklerin olması. İnsanlar ise fiyatların daha çok düşeceğini zannederek bu beklenti doğrultusunda. İster istemez birinci ve ikinci günü bekliyorlar. Bizim de bir yandan korkumuz hayvan kalmayabilir hayvan satılmayabilir her iki taraftan da düşünceliyiz. Vatandaşın rağbeti geçen senelere göre az ister istemez. Geçen sene ortalama 150 hayvan satan adam bu sene 100 tane hayvan getirdi. Kurban alırken dikkat etmeniz gereken boynuzu kesik olmayacak dişleri düşük olmayacak. 1 yaşını kesinlikle doldurması lazım. Hayvan karaborsa da olabilir kalabilir de her iki ihtimal var onun için net bir şey söyleyemiyorum." (İLKHA)

 

İlgili Galeriler