Klinik Diyetisyen Korkmaz: Sıcak havalarda susamayı beklemeden mutlaka düzenli olarak su tüketin

Klinik Diyetisyen Ayşe Şura Korkmaz, yaz sıcaklarında sağlıklı kalmak için aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin, mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıl tüketilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekleme: 13.06.2024 19:15:06 / Güncelleme: 13.06.2024 19:15:28 / Sağlık / Adıyaman Haberleri
Destek için 

Sıcak havalarda terlemeye bağlı olarak vücudun ihtiyacı olan suyun mutlaka alınması gerektiğini dile getiren Korkmaz, gazlı, içecekler yerine su ve ev yapımı soğuk bitki çaylarının tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

"Yazın vücudumuz daha fazla su harcar"

Korkmaz, "Sıcaklıkların aşırı yükselmesi, sağlık sorunu olmayan birçok kişi için bile zararlı etkiler gösterebiliyor. Hatta bu durum bazen yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Yazın vücudumuz daha fazla su harcar, kalbimiz ve bütün bedenimiz ise sıcak havayı dengelemek için çaba harcar. Beslenme ise bütün bu değişiklikleri dengelemek için dikkat etmemiz gereken en önemli  konulardan biridir. Yaz sıcaklarında sağlıklı kalmak için aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler yerine su, vitamin, mineral içeriği yüksek meyve, sebze ve tam tahıllara dayalı bir beslenme programı bu anlamda kurtarıcı olacaktır. Balık, zeytinyağlı sebze, meyve ve salata en iyi seçimdir. Ayrıca sıcak ile birlikte terleme oranı arttığı için  elektrolit dengesini sağlayacak yoğurt, ayran, cacık, maden suyu tüketimi de unutulmamalıdır." dedi.

"Karpuz, kavun, üzüm gibi meyvelerin su içeriği yüksektir"

Korkmaz, karpuz, kavun, üzüm gibi meyvelerin su içeriğinin yüksek olduğunu ancak şeker oranlarının da yüksek olduğu ifade ederek, "Mevsimi olan kabak, semizotu, salatalık gibi yeşil renkli sebzeler ile kiraz, erik gibi su içeriği yüksek, enerji  içeriği düşük meyve ve sebzeleri tercih etmekte fayda var. Karpuz, kavun, üzüm gibi meyvelerin su içeriği yüksektir. Ancak şeker oranlarının da yüksek olduğu unutulmamalıdır. Kilo artışına neden olabileceği için aşırı meyve tüketiminden de kaçınmak gerekiyor. Serinlemek ve susuzluğu gidermek için soğuk, şekerli, gazlı, içecekler yerine sadeden suları, ev yapımı soğuk bitki çayları, kompostolar, az şekerli limonata, ayran veya kefir tercih edilebilir." ifadelerini kullandı.

"Susamayı beklemeden su tüketin"

Mutlaka düzenli su içilmesini tavsiye eden Korkmaz, "Fazla kilonuz ve kronik bir hastalığınız var ise sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı da artmaktadır ve metabolizma bu duruma alışmakta güçlük çekmektedir. Bu durumda su tüketimine dikkat edilmeli ve Akdeniz diyeti  beslenme tarzı benimsenmelidir. Günlük sıvı ihtiyacı her bir kalorinin metabolize olması için 1 milli litredir yani bu şu demek  ortalama 2 bin kalorilik ihtiyaç için 2 bin millilitre ( 2 litre) ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında ise her yarım saat için 1-2 bardak daha eklemek gerekir. Susamayı beklemeden su tüketin ve  mutlaka düzenli için. Su tüketmek zor geliyorsa içine taze meyve parçaları, nane, limon ve benzeri ekleyiniz. Yaz sıcaklarında hamileler, emziren anneler, yaşlılar, bebek ve çocukların sağlıklı yetişkinlere göre daha fazla risk altında olabileceği unutulmamalıdır. Ve mutlaka önlem alınmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)