UNICEF: Gazze'de 3 bine yakın çocuk ölüm riskiyle karşı karşıya

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), işgalin devam eden saldırganlığı nedeniyle Gazze'de çocukların içinde bulunduğu trajik duruma değinerek, 3 bin çocuğun ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Ekleme: 12.06.2024 13:05:05 / Güncelleme: 12.06.2024 13:09:05 / Dünya
Destek için 

UNICEF, bugün yaptığı açıklamada, işgalin güneydeki Refah şehrine saldırısı sonucunda Gazze'de 3 binden fazla çocuğun yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu ve gerekli tedaviyi alamadıkları için ölüm riskiyle karşı karşıya olduklarını bildirdi.

UNICEF, "Gazze Şeridi'nin kuzeyine gıda yardımı ulaştırılmasında hafif bir iyileşme olduğunu, güneye insani yardım erişiminin önemli ölçüde azaldığını, bunun da daha fazla çocuğu yetersiz beslenme riskine maruz bıraktığını" belirterek, "korkunç israil şiddeti ve yerinden edilme, ailelerin sağlık tesislerine ve hizmetlerine erişim olanağını etkiliyor." dedi.

Buna karşılık UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khader şunları söyledi: “Gazze Şeridi'nden gelen korkunç görüntüler, devam eden gıda sıkıntısı ve sağlık tahribatı nedeniyle çocukların ailelerinin gözleri önünde öldüğünü gösteriyor."

3 bin çocuğun tedavisinin hızlı bir şekilde yeniden başlatılması gerektiğini vurgulayan Khader, aksi takdirde bu çocukların ciddi hastalıklara yakalanacağını, yaşamı tehdit eden komplikasyonlar geliştireceğini ve katledilen çocuklar listesine gireceklerini kaydetti.

Hastanelerin bombalanması ve hizmet dışı kalması ile birlikte tedavi ve tıbbi malzeme kıtlığı sonucu daha fazla çocuk ölümlerine tanık olacaklarını vurgulayan Khader, örgütün önceden hazırlanmış yardımları getirmesine ve geçişlerin açılmasına izin verilmesini talep ederek, çocukların en çok ihtiyacı olan şeyin Gazze Şeridi'nde ateşkes olduğunu sözlerine ekledi.

BM kuruluşları, etkilenen bölgelere ulaşmak için insani önlemler ve uluslararası çabalar alınmazsa, Gazze Şeridi sakinlerinin önümüzdeki Ekim ayına kadar "felaket düzeylerde" gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyor.

BM'nin işgal altındaki topraklardaki insan hakları raportörü Francesca Albanese, "israilin, Gazze'deki Filistinlilerin öldürülmesini ve aç bırakılmasını meşrulaştırmak için esirlerini bir 'kamuflaj' olarak kullandığını, aynı zamanda Filistinlilere yönelik şiddeti yoğunlaştırmaya devam ettiğini belirtti. (İLKHA)