Arıcıların başı ayılarla dertte!

Batman'da aç kalan ayılar, arı kovanlarına saldırmaya başladı. Bölgede birçok bal peteğini parçalayan ayılar yüzünden arıcıların yaklaşık 100 bin liranın üzerinde zararı var.

Ekleme: 11.06.2024 12:15:04 / Güncelleme: 11.06.2024 12:19:05 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Batman'ın Kozluk ve Sason ilçesinin dağlık bölgelerinde arıcılık faaliyeti yürüten bal üreticilerinin başı ayılarla dertte.

Bölgedeki ormanlık alanlarını mesken edinen ayılar, arı kovanlarına saldırdı.

Birçok kovanı parçalayıp tahrip eden ayılar, binlerce arının telef olmasına neden olurken kovanlardaki balları ise yediği görüldü.

Batman Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Çetin Doyar, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, üreticilerin ayı saldırısından dolayı kovanlarını yüksek alanlara çıkarmaktan korktuklarını söyledi.

Ayı saldırısından dolayı içi bal dolu birçok kovanın parçalandığını, 100 bin liranın üzerinde bal üreticilerinin zarara uğradığını belirten Doyar, yetkililerden elektrikli çit talebinde bulundu.

Çetin Doyar

"Arıcılarımız bölgede sıkıntı yaşıyor"

Batman bölgesinde yıllarca faaliyet yürüten arıcıların kaliteli bal alabilmek için yüksek yaylalara ve orman alanlarına çıktıklarını belirten Doyar, "Bölgemizde ilk defa ayı saldırıları ortaya çıkıyor. Özellikle Kozluk ve Sason ilçemizde arıcılarımızın faaliyet alanı olan 3-4 bölgede ayı saldırısına uğradıklarını gördük. Ayılar maalesef her bir yerde 10-15 kovana zarar vermişler. Kovanların içi bal dolu olduğu için bunun bayağı bir maddi zarar oldu. Yine Sason ilçemizde gelen şikayetler doğrultusunda oraya gittik. Orada da gördük ki ayı popülasyonu çoğalmış. Bunun için arıcılarımız bölgede biraz sıkıntı yaşıyor." dedi.

"Elektrikli çit talep ediyoruz"

Yetkililerden arı yetiştiricilerine destek verilmesini isteyen Doyar, "Yetkililerden arıcılarımız için elektrikli çit talep ediyoruz. Bunda hem ayılar zarar görmemiş olacak hem de arıcılarımız kovanlarını korumuş olacaklar. Genel itibariyle baktığımız zaman kovan ve içindeki ballarla beraber şu anda 100 bin TL üzerinde bir zarar olduğunu müşahede ettik. Destek sunulması arıcılarımıza biraz destek olur. Bu konuda yetkililerden beklentimiz var." diye konuştu.

Kazım Erkul

Kozluk ilçesine bağlı Akçakışla köyü Dutluca mezrasında faaliyet yürüten bal üreticisi Kazım Erkul, arı kovanlarının ayı saldırısına uğradığını söyledi.

Şu aralar başlarının ayılarla dertte olduğunu kaydeden Erkul, günlerce ayı nöbeti tutmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

"Ayılar sırayla başka yerlere de gidiyor"

Ayıların 5-6 kovanı telef ettiğini aktaran Erkul, "Ayılar daha sonra Akçakışla mezrasına gitti, orada da birkaç kovanı yok etti. Sadece bir yere değil, ayılar sırayla başka yerlere de gidiyor. Arılarımızı ayılardan korumak için nöbet tutuyoruz. Baktık ki nöbetle olmuyor cihaz getirdik. Yarım saat arayla patlıyor. O şekilde koruyoruz artık, o da belli sürede alışılır ve ayılar daha sonra tekrar zarar vermeye başlar." dedi.

"Ayılarla başımız dertte, destek bekliyoruz"

Her gün ayı nöbeti tutacak durumlarının olmadığını dile getiren Erkul, yetkililerden şu talepte bulundu:

"Yolumuz uzak. Kozluk ile burası en aşağı 15-20 kilometre. Her gün git gel olmuyor. Şu anda ayılarla başımız dertte, zor durumdayız. Devlet bize tel örgü, baraka şeklinde bir yardımda bulunsa çok iyi olur. Devletten destek bekliyoruz. Yoksa böyle devam ederse arıcılığı bırakacağız. Çünkü her gün 5-6 kovanı götürüyor." (İLKHA)

İlgili Galeriler