Pakistan Dışişleri Bakanı Dar: Filistin için birleşik bir cephe ortaya koymalıyız

Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, "Filistin'deki kardeşlerimiz için ayağa kalkmalı ve israilin insanlık dışı ve barbarca vahşetini durdurmak için birleşik bir cephe ortaya koymalıyız." dedi.

Ekleme: 09.06.2024 13:40:05 / Güncelleme: 09.06.2024 13:40:36 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen "Olağanüstü D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda konuştu.

"Pakistan hükümeti ve halkı adına, bu konuyla ilgili D-8 Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı düzenleme girişiminde bulunan Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum." diyen Dar, işgalin aralıksız ve acımasız saldırganlığının Filistin halkını yok etmeye yönelik bariz bir girişim olduğunu söyledi.

Bugün Gazze'de yaşananların, hayal edilemeyecek ölçekte ortaya çıkan eşi benzeri görülmemiş bir trajedi olduğunu söyleyen Dar, "İşgal güçleri tarafından 40 binden fazla Filistinli öldürülürken, 81 bini aşkın kişi yaralandı; birçoğu hayati tehlike oluşturan yaralanmalara maruz kaldı veya ömür boyu sakatlıkla karşı karşıya kaldı. Açlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasını kınıyoruz ve derhal ateşkes ve Gazze'ye engelsiz insani yardım akışı çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Dar, "Dünya, orantısız sayıda kadın ve çocukla birlikte sivillerin ayrım gözetmeksizin öldürülmesine tanık oluyor. İsrail güçleri, Filistinlilerin varlığını hedef almak için sistematik olarak hastaneleri ve hayati altyapıyı bombalıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Gazze'deki 36 hastaneden sadece 12'si çalışıyor. Daha da çarpıcı olanı, tüm sağlık tesislerinin yüzde 84'ü ya yıkıldı ya da hasar gördü." diye belirtti.

"Uluslararası toplum, Filistinlilere uygulanan bu toplu cezalandırmayı durdurmak için harekete geçmelidir"

Başbakan Yardımcısı Ve Dışişleri Bakanı, işgal rejiminin açlığı bir savaş silahı olarak kullandığını söyleyerek, "İsrailli yerleşimcilerin yardım konvoylarına yönelik son saldırıları ve Mısır ile Refah sınır kapısının ele geçirilmesi, sivil nüfusu aç bırakma niyetiyle insani yardım malzemelerinin kasıtlı olarak engellenmesi anlamına geliyor. Bu, uluslararası insancıl hukuk ve savaş hukuku kapsamındaki savaş suçlarının tarihinde tamamen yeni ve korkunç bir sayfadır. Uluslararası toplum, Filistinlilere uygulanan bu toplu cezalandırmayı durdurmak için harekete geçmelidir. Açlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasını kınıyoruz ve derhal ateşkes sağlanması ve Gazze'ye engelsiz insani yardım akışı sağlanması çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

"Başkenti Kudüs olan bağımsız bir vatan kurulmalı"

Dar, Uluslararası Adalet Divanı'nın (Gazze Şeridi'ndeki Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılmasına İlişkin Sözleşme kapsamında (Güney Afrika - İsrail) İsrail'e Refah'taki askeri saldırısını derhal durdurması yönünde talimat veren) kararının uygulanması gerektiğini söyledi.

Pakistan'ın, işgal altındaki Filistin topraklarında uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına dayalı olarak adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışı sürekli olarak desteklediğini söyleyen Dar, siyonist rejimin işgal altındaki tüm Arap topraklarından tamamen çekilmesi, Filistin halkının devredilemez haklarının iade edilmesi, Filistin'e dönüş hakkı da dahil olmak üzere, Filistinliler için 1967 öncesi sınırları ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir vatan kurulması çağrısında bulundu.

Dar, Pakistan'ın, Arap-İsrail arasındaki tüm önemli anlaşmazlıklara kapsamlı bir çözüm bulunmadan Ortadoğu'da kalıcı bir barışın olamayacağına inandığını söyledi.

"Egemen, sürdürebilir ve bitişik bir Filistin devletinin kurulması, bölgesel barış ve istikrarın mutlak ön şartıdır." diyen Dar, Filistinlilere yönelik çirkin cinayetler, kötü muamele ve tehcir karşısında sessizlik ve eylemsizliğin bir seçenek olmadığını söyledi.

"Birleşik bir cephe ortaya koymalıyız"

Dar, "Filistin'deki kardeşlerimiz için ayağa kalkmalı ve israilin insanlık dışı ve barbarca vahşetini durdurmak için birleşik bir cephe ortaya koymalıyız." ifadesine dikkat çekti.

D-8 oluşumunun Filistin halkının acılarına son vermek için ilgili tüm uluslararası forumlarda ekonomik olduğu kadar siyasi gücünü de kullanması gerektiğini vurgulayan Dar, işgal güçlerinin bu açıkça yasa dışı ve açıkça soykırım niteliğindeki eylemine derhal ve koşulsuz bir son vermenin mutlak bir zorunluluk olduğunu kaydetti.

İshak Dar, D-8 platformu aracılığıyla Gazze halkına insani yardımı koordine edebileceklerini ve saldırılar sona erdiğinde yeniden inşa çabalarında rol oynayabileceklerini söyledi. Dar, "Filistinlilerin hayatlarını ve geçimlerini yeniden inşa etmelerini istiyorsak ve israilin onları ortadan kaldırmasa bile kalıcı olarak sakat bırakma yönündeki hain planında başarılı olmasına izin vermemek istiyorsak bu önemlidir." diye ekledi.

"Gelin bir araya gelelim"

Dar, şunları kaydetti: "Sekiz önemli Müslüman ülkenin Dışişleri Bakanlarının zamanında gerçekleşen bu toplantısı, Filistin halkına güçlü bir destek mesajı göndermelidir. Aynı zamanda israil saldırganlığını durdurmak ve kuşatma altındaki Gazze halkına tüm insani yardım kanallarını açmak için ortak ve acil uluslararası eylem çağrısına ve kampanyaya da öncülük etmelidir.

Pakistan ise Filistinli kardeşlerimiz için halihazırda sekiz yardım sevkiyatı gönderdi. Ancak israilin orantısız ve aralıksız saldırganlığının neden olduğu yıkımın boyutu benzersizdir. Dolayısıyla Gazze'nin restorasyonu ve rehabilitasyonuna yönelik olağanüstü bir uluslararası çaba gerektirmektedir. Gelin bir araya gelelim ve Filistinli kardeşlerimize anlamlı destek vermek için şimdi harekete geçelim." (İLKHA)