Batman Valisi Canalp: Boğulmalarda en riskli bölge Batman Çayı'dır

Yaz ayıyla birlikte boğulma vakalarının yaşandığını belirten Batman Valisi Ekrem Canalp, boğulmaların sık yaşandığı en riskli bölgenin başında Batman Çayı geldiğini ifade ederek ailelere uyarılarda bulundu.

Ekleme: 06.06.2024 12:35:04 / Güncelleme: 06.06.2024 12:35:35 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için 

Batman Valisi Ekrem Canalp, mayıs ayı içerisinde Batman genelinde gerçekleştirilen asayiş faaliyetlerine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen basın toplantısında, İl Emniyet Müdürü İbrahim Kaba ve İl Jandarma Komutanı Adem Taşkın da hazır bulundu.

"Mal varlığına karşı işlenen suçlarda önemli bir düşüş var"

Geçen yılın mayıs ayında toplamda bin 3 asayiş olayı meydana gelirken bu yılın mayıs ayında meydana gelen asayiş olaylarının sayısının 990'a gerilediğini aktaran Canalp, "Asayiş olaylarını derinlemesine incelediğimiz zaman en önemli düşüşün mal varlığına karşı işlenen suçlarda meydana geldiğini memnuniyetle görebiliyoruz. Geçen sene mayıs ayında mal varlığına karşı 290 suç işlenmişken bu yılın mayıs ayında yüzde 34'lük bir azalma meydana gelmiştir." dedi.

"Asayiş olaylarını aydınlatma oranları arttı"

İş yerinden ve resmi kurumlardan hırsızlıklarda yüzde 61 azalma yaşandığını belirten Canalp, "Evden hırsızlıklar yüzde 53 azalmıştır. Yan kesicilik suçlarında da yüzde 57'lik bir azalma meydana gelmiştir. Mal varlığına karşı işlenmiş olan suçlarda aydınlatma oranlarımız da yüzde 67'den yüzde 70'e çıkmış bulunmaktadır. Bu oranı tüm asayiş olaylarında da değerlendirdiğimiz zaman yüzde 87'den yüzde 90'a varan bir aydınlatma oranına kavuşmuş durumdayız." diye konuştu.

"795 kişi yakalandı"

En ehemmiyet verdikleri konulardan birinin de hakkında yakalama kararı çıkartılmış olan kişilerin adalete teslim edilmesi konusu olduğunu dile getiren Canalp, "Bu çerçevede geçen sene ilk 5 ayda mahkemelerce aranan 2 bin 98 kişi yakalanmışken bu sene bu sayı yüzde 67'lik bir artış ile 3 bin 506'a çıkmıştır. Bu sene sadece mart ayında mahkemelerce hakkında yakalama kararı verilen 795 kişi yakalanmıştır." ifadelerini kullandı.

"Uyuşturucudan 111 kişi tutuklandı"

En esaslı konularından birinin de uyuşturucuyla mücadele olduğuna vurgu yapan Canalp, şöyle devam etti:

"2023 yılının ilk 5 ayında müdahale edilen olay sayısı 487 iken 2024 yılının ilk 5 ayında ise müdahale edilen olay sayısı bin 164'tür. Dolayısıyla yüzde 139'luk bir müdahale artışı söz konusudur. Geçen sene mayıs ayında toplam 112 narkotik olayına müdahale edilirken bu sene bu rakam 262 olay olarak ortaya çıkmıştır. Uyuşturucuyla mücadele adli makamlara intikal edilen şüpheli sayısı geçen sene mayıs ayına oranla yine yüzde 133 artış göstermiştir.

Uyuşturucu madde ticareti yapmaktan hakkında adli işlem başlattığımız şüpheli sayısı geçen sene mayıs ayında 10 iken bu sayı yüzde 440'lık artış ile 54'e ulaşmıştır. Bu kapsamda geçen sene mayıs ayında uyuşturucu madde ticareti yapmaktan mahkemelerce tutuklanan kişi sayısı 7 iken bu sene bu sayı 40'a yükselmiştir. 2024 yılından itibaren uyuşturucu madde ticareti yapmaktan hakkında adli işlem başlatılan toplam 111 şüpheli tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir."

Mayıs ayında kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele kapsamında ise 109 olaya adli işlem yapıldığını belirten Canalp, toplam 5 şahsın da tutuklandığını kaydetti.

Mayıs ayı içerisinde siber suçlarla mücadelede de toplam 164 adli işlem yapıldığını ifade eden Canalp, 19 şüphelinin ise tutuklandığını söyledi.

Canalp, 2024 yılının ilk 5 ayında müstehcenlik, çocuk istismarı, bilişim ve banka sistemleri aracılığıyla nitelikli dolandırıcılık gibi sanal ortamda işlenen suçlara karışan toplam 91 şahsın tutuklandığı bilgisini paylaştı.

"Son yıllarda en büyük silah imalathanesini söndürdük"

Gültepe Mahallesi Marangozlar Sitesi içerisindeki bir imalathaneye yapılan operasyonda Batman'da son yıllarda en büyük kaçak silah imalathanesini söndürdüklerini belirten Canalp, burada toplamda 80 çuval üzerinde 25 binin üzerinde silah aksamının ele geçirildiğini kaydetti. Bu olayla ilgili ise 4 gözaltına alınan şüphelinden 2'sinin tutuklandığını söyledi.

"Batman Çayı en riskli bölge"

Bir diğer önemli konulardan birinin de boğulma vakalarının olduğunu belirten Canalp, bu kapsamda en riskli bölgenin Batman Çayı olduğuna dikkat çekti.

Garzan Çayı ve Ilısu Barajının da riskli bölgeler arasında olduğuna işaret eden Canalp, bu alanlar üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Türkiye'de her sene 100'ün üzerinde kişinin serinlemek için girdiği suda boğularak hayatını kaybettiğini aktaran Canalp, ailelere uyarılarda bulunarak, boğulma vakalarının çok önemli bir kısmının çocukların aileleriyle beraberken meydana gelen boğulma vakaları olduğunu belirtti.

"Dönüm başına bin 933 lira ceza kesilecek"

Anız yangınları konusuna da değinen Vali Canalp, anız yangınlarına asla müsamaha göstermeyeceklerini söyledi.

Anız yakanlara üst limitten idari para cezalarını keseceklerini belirten Canalp, "Bu yıl dönüm başına bin 933 lira idari para cezası uygulayacağız." dedi. (İLKHA)