İSG Uzmanı Dr. Bingöl: Bir binanın durup dururken çökmesi normal bir durum değil

İstanbul Küçükçekmece’de bir kişinin ölümüne ve 8 kişinin de yaralanmasına neden olan 3 katlı binanın çökmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Nuri Bingöl, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ekleme: 04.06.2024 16:50:05 / Güncelleme: 04.06.2024 16:57:38 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nuri Bingöl, İstanbul Küçükçekmece’de bir kişinin ölümüne ve 8 kişinin de yaralanmasına neden olan 3 katlı binanın çökmesini değerlendirdi.

“Alttaki dükkânın çöküşe yol açması şüphe uyandırıcı”

Bingöl, çöken binaya ilişkin değerlendirmede bulunarak, binaların yapısal olarak güçlü bir şekilde dizayn edilmesi gerektiğine işaret etti.

Bingöl, "Burada bir inşaat mühendisliği hatası veya yapılan tekniklere uyulmaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Eğer tekniklere uyulduysa bile, kolon kesilmesi gibi bir sorun da yaşanmış olabilir. Bir binanın durup dururken çökmesi normal bir durum değildir. Genellikle bu tür çökmeler, çevrede bir kazı çalışması veya yeniden inşaat yapımı gibi zeminde problemlere yol açan etkenlerle ortaya çıkar. Ancak, bu olayda bina kendi kendine çökmüş gibi görünüyor. Bu durumda alttaki dükkânın çöküşe yol açması şüphe uyandırıcı. Burada yapısal bütünlüğü bozan başka bir durumun olması muhtemel.” dedi.

 “Bizim asıl problemimiz, binaları uygun tekniklerle inşa etmemiş olmamızdan kaynaklanıyor”

Binanın giriş katında bulunan dükkânın çökmeye etken olmuş olabileceğini söyleyen Bingöl, “Ancak yapısal bütünlüğü bozan durumu tespit etmek gerekiyor. Bu da yapılan incelemenin sonucunda ortaya çıkacaktır. Bina çok eski bir yapı değil, 1988 yapımı olduğu belirtiliyor. Bizim asıl problemimiz, binaları uygun tekniklerle inşa etmemiş olmamızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle binaların güçsüz olduğunu düşünerek güçlendirme çalışmaları yapıyor ve yeni deprem yönetmeliklerine uygun binalar inşa etmeye çalışıyoruz. Bu yüzden kentsel dönüşüm içindeyiz. Ancak dört katlı bir binanın kendi kendine çökmesi çok normal bir durum değil.” diye konuştu. 

“İş yeri açma ruhsatı olan yerler de sonradan denetlenmeli”

İş yeri açma ruhsatı olmayan bir yerin çalışmasının mümkün olmadığına işaret eden Bingöl, risk görülen bir yerde belediyenin bu izinleri vermemesi gerektiğini, iş yeri açma ruhsatı olan yerlerin de sonradan denetlenmesi gerektiğini kaydetti. (İLKHA)