Vatandaşlar: Köpek sorununa çözüm bulunmalı

Uzun süredir gündemde olan ve son dönemde meclise taşınan köpek sorunu ile ilgili konuşan Esenyurt halkı, gün geçtikçe büyüyen bu sorunun artık çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade ettiler.

Ekleme: 04.06.2024 15:40:09 / Güncelleme: 04.06.2024 15:43:07 / Röportaj / İstanbul Haberleri
Destek için 

Neredeyse her gün farklı bir ilde, farklı bir bölgeden özellikle çocuk ve yaşlılara yönelik yaşanan köpek saldırıları toplumsal bir sorun olarak önümüzde durmaya devam ediyor.

Pandemi süreciyle artan köpek sayısı, artık toplum için bir tehdit oluştururken yaşanan problemin çözümü için TBMM'ye yasa tasarısı sunuldu.

Hükümetin en üst kademelerinde konuşulmaya başlanan köpek sorununa ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Esenyurt halkı, köpeklerin uyutulmasını doğru bulmadıklarını ancak barınak gibi alternatif çözümlerle soruna çare bulunması gerektiğini söylediler.

"Devlet büyük bir barınak yapsın ve köpekleri orada toplasın"

Köpekler için güzel bir barınak yapılıp orada toplatılması gerektiğini söyleyen Kadir Başak, "Hayvanseverler de gidip yemek ve suların versin. Eğer köpekleri uyutulursa çöpe atmalarından farkı kalmaz. Köpekler sokaklarda aç ve susuz kaldıkları saldırganlaşıyorlar. Devlet büyük bir barınak yapsın ve köpekleri orada toplasın. Uyutmanın bir anlamı yok. Köpeklerin uyutulması, modern dünyanın bir söylemidir." dedi.

"Eğer köpekler zarar veriyorsa mutlaka bir çözüm yapılmalı"

Köpeklerin iki tane kediyi parçaladığına şahit olduğunu belirten Mustafa Canan, "Sokaktaki köpekler, özellikle mahallede oyun oynayan çocuklar için tehdit oluşturuyor. Köpekler sürü halinde dolaşıyorlar. Bir bayan köpeğin kediyi parçaladığına şahit olmuştu. Köpekler bazen çok saldırgan oluyorlar. Köpek uyutulması devletin işidir. Eğer köpekler zarar veriyorsa mutlaka bir çözüm yapılmalı. Hayvancılık yapanlar için köpek çok iyi ama başıboş ve sahipsiz olunca çok büyük sıkıntı oluyor." diye konuştu.

"Köpek saldırmasın diye her sabah kızımı kendim okula götürüyorum"

"Sokak köpekleri insanlara zarar veriyorsa uyutulması gerekir" diyen Ferit Esmerey, "Köpek sorunu ile ilgili sokağa çıkan vatandaşlar ne kadar samimi? Et yerken, koyun kesilirken sesini çıkarmayan vatandaşlar söz konusu köpek olunca neden ses çıkartıyor. Köpek saldırmasın diye her sabah kızımı kendim okula götürüyorum. Devletin buna bir çözüm bulması lazım. Buna karşı çıkan bayanların üstünde hayvan kürkü var. Önce bir samimi olsunlar. Bugün binlerce insan ölüyor. Bunlara ses çıkarmıyorlar köpeklerin ölümüne ses çıkartıyorlar." şeklinde konuştu.

"Kaç defa çocukların köpekler yüzünden öldüğünü gördük"

Vatandaşların çocuklarını sokağa çıkarmaktan korktuğunu dile getiren Nihat Yeni, "Akbatı turizm bölgesi ama onlarca saldırgan sokak köpeği var. Çocukları ısırıyorlar. Ben kaç defa çocukları parçaladıklarına şahit oldum. Kimse buna el atmıyor. Devlet buna bir an önce çözüm bulunmalı. Burada vatandaşlar, çocuklarını dışarı çıkarmaktan korkuyorlar. Kaç defa çocukların köpekler yüzünden öldüğünü gördük. Devletin köpekleri toplaması lazım. Artık uyutuyor mu, barınak mı yapıyor? Bilemem. Eğer çözümü uyutmaksa uyutsunlar. Özellikle şehir merkezinde ya da turizm bölgelerinde sokak köpekleri sorunu olması doğru değil. Köpek sevicileri yalandan ağlayıp sızlamamınlar. Çok meraklılarsa evlerine götürsünler. Sadece gündem yapmak için uğraşıyorlar." dedi.

"Köpeklere bir çare bulunsa vatandaşlar rahatlayacak"

Köpeklerin her yeri sardığını söyleyen Mehmet isimli vatandaş da şunları söyledi:

"Bazen televizyon izliyorum. Yaşlı insanlara, okula giden çocuklara saldırıyorlar. Zapt edilmeyecek bir dereceye gelmiş. Vatandaşlar ızdırap çekiyor. Devlet çare bulması lazım ki vatandaşlar sıkıntı çekmesin. Köpeklere bir çare bulunsa vatandaşlar rahatlayacaktır. Herkes zor durumda. Ormanlar köpeklerle dolu. Evden çıkarken, pikniğe giderken her taraf köpek dolu. Esenyurt devlet hastanesinin etrafında binlerce köpek var. Ben kendim şahit oldum, yaşlı bir kadın yoldan geçerken köpeğin saldırısına uğradı. Köpekler itlaf edilmemeli ama bu soruna barınak yapılarak çare bulunmalı." (İLKHA)