Somali: Etiyopya asla müttefikimiz olmayacak

Etiyopya güçlerinin yıl sonuna kadar kendi topraklarından çekilmesini isteyen Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre, "Etiyopya asla müttefikimiz olmayacak" dedi.

Ekleme: 03.06.2024 14:13:26 / Güncelleme: 03.06.2024 14:13:26 / Dünya
Destek için 

Hüseyin Gültekin - Somali Ulusal Güvenlik Danışmanı Hüseyin Muallim Şeyh Ali, "Etiyopya güçlerinin Aralık 2024 sonuna kadar Somali topraklarını terk etmesi" gerektiğini vurguladı.

Duyuru, Etiyopya'nın Somaliland yetkilileriyle Kızıldeniz kıyısındaki stratejik limanlara erişimine izin veren bir anlaşma imzalamasının ardından Somali ve Etiyopya arasında gerilimin tırmanmasının ardından geldi.

Somalili yetkili, Etiyopya birliklerinin bu yıl sonunda sona erecek olan Afrika Birliği liderliğindeki güce dahil edilmeyeceğini, Addis Ababa'nın ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini belirtti.

Başbakan Hamza Abdi Barre'nin "Etiyopya asla müttefikimiz olmayacak" dediğini aktaran Şeyh Ali "Etiyopya, uluslararası yasalara aykırı olarak ülkenin siyasi bağımsızlığına müdahale ediyor" ifadelerini kullandı.

Şu anda Somali, Ocak 2025'te faaliyete geçmesi planlanan çok uluslu bir güç kurmak için uluslararası ortaklarla müzakereler yürütüyor. Önerilen gücün Somali'de güvenlik ve istikrarı desteklemek amacıyla Cibuti, Kenya, Uganda ve Burundi'den birimleri içermesi bekleniyor.

Ülkenin güneybatı eyaletinin yönetimi, federal hükümetin Etiyopya birliklerini Aralık 2024'e kadar ülkeden çekme planına karşı çıkıyor.

Etiketler: