Yunanistan'tan uzmanlar F-16 savaş uçağı eğitimi için Kiev'de bulunuyor

Yunan pilotların Ukrayna'da bulunmasının, NATO ülkelerinin F-16 Eğitim Koalisyonu girişiminin bir parçası olduğu belirtildi.

Ekleme: 02.06.2024 18:25:05 / Güncelleme: 02.06.2024 18:27:22 / Dünya
Destek için 

İlk Yunan Hava Kuvvetleri subayı, NATO üyesi ülkeler tarafından Ukrayna'ya ücretsiz olarak sağlanan F-16 savaş uçaklarının idaresi konusunda Ukraynalılara eğitmenlik yapmak üzere Kiev'de bulunuyor.

Söz konusu bu bilgiyi yayınlayan Yunan bilgi portalı Defence Point, haberinde Yunanistan'ın neredeyse 40 yıldır F-16 savaş uçaklarını kullandığına dikkat çekti.

Haberde, "Yunanistan'ın uzun süredir Türkiye'nin saldırgan tutumuyla karşı karşıya kaldığını" öne süren site, "bu nedenle Yunan Hava Kuvvetlerinin, özellikle yakın hava muharebesinde savaş uçaklarının kullanımı konusunda engin deneyim ve bilgi birikimine sahip" olduğunu savundu.

Portal, Yunan pilotun Ukrayna'nın başkentindeki varlığının F-16 Eğitim Koalisyonu girişiminin bir parçası olabileceğini öne sürdü.

Bu uluslararası koalisyon, 13 Temmuz 2023'te Vilnius'taki NATO zirvesi sırasında Ukraynalı pilotları ve destek personelini bu tür savaş uçaklarıyla başa çıkabilecek şekilde eğitmek amacıyla kuruldu. Başlangıçta koalisyon 11 NATO üyesi ülkeyi içeriyordu ve bunlar Belçika, Büyük Britanya, Danimarka, Hollanda, Kanada, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya ve İsveç'ti.

Yayında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky'nin 21 Ağustos 2023'te Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile Atina'da yaptığı görüşmenin ardından Yunanistan'ın bu koalisyona dahil edildiğini duyurduğu belirtildi.

Koalisyon, Romanya'da F-16 savaş pilotlarının eğitimi için Avrupa F-16 Eğitim Merkezi adı verilen bir Avrupa merkezinin oluşturulmasını sağladı. Merkez, 13 Kasım 2023'te Romanya'daki 86. Hava Üssü'nde faaliyete geçti ve kuruluşu tüm koalisyon katılımcıları tarafından finanse edildi. Portal notlarına göre Romanya altyapı sağladı, Hollanda eğitim için F-16 savaş uçakları (başlangıçta 12, sonra 18) sağladı ve Lockheed Martin alt yüklenicileri aracılığıyla eğitmenler sağladı. (İLKHA)