Yeşilay Şube Başkanı Çiftçi: Tütün bağımlılığı yılda 8 milyon insanın canına mal oluyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle açıklamalarda bulunan Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, tütün kullanımının zararlarını anlatarak, tütün bağımlılığından kurtulmanın yolları hakkında açıklamalarda bulundu.

Ekleme: 31.05.2024 17:05:04 / Güncelleme: 31.05.2024 17:06:31 / Röportaj / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Tütün bağımlılığının farklı ve ciddi hastalıklara sebep olduğunu ifade eden Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Aziz Çiftçi, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü münasebetiyle İLKHA'ya yaptığı açıklamada, ttütün ve bağımlılıklardan kurtulmak için tedavi ve psiko tedavi yöntemlerine dair önemli açıklamalarda bulundu.

2022 yılı verilerine göre dünya genelinde 13-15 yaş arası en az 37 milyon genç bir şekilde tütün kullanıyor. Yeşilay, bu yıl “çocukları tütün endüstrisinin tehdidinden korumak” temasıyla gerçekleşen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde, tütün endüstrisinin milyonlarca genci hedef almaya devam ettiğinin altını çiziyor.

Tütün kullanımının 13 ve 15 yaş aralığına düştüğünü belirten Çiftçi, bu konuda ölüm sayılarının arttığını ifade etti.

"8 milyon insanımız yıllık olarak tütünden dolayı vefat etti"

Tütün kullanımının ciddi hastalıklara sebep olduğunu dile getiren Çiftçi, "31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, bugün Yeşil Ay'ın 5 başlıkta mücadele verdiği tütün bağımlılığı ile ilgili 2022 Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre 13 ile 15 yaş aralığında çocuklarımızın 37 milyonu tütün kullanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün 2021 verilerine göre ise 8 milyon insanımız yıllık olarak tütünden dolayı vefat etti ve bunun bir milyon 200 bini de pasif içicilikten etkileniyor. Malumunuz tütün insanda kalp krizi, kanser, akciğer kanseri, solunum yolları ve damar tıkanıkları gibi büyük rahatsızlıklar oluşturuyor. Endüstri kendini sürekli güncelleyerek kendin sürekli yenileyerek gençlerimizi zehirliyor ve bu son zamanlarda da elektronik sigara denilen bir alet çıkardılar, bu aleti de çok masumane bir şekilde toplum kullanmakta; gençlerimiz bu elektronik sigara karşı meyil etmekte. Dünyada 8 milyon insanın ölümüne sebep veren bu tütünün gençler ve çocuklarımız üzerinde büyük bir etkisi var." diye konuştu.

"Tütün diğer bağımlılıkların birinci basamağı"

Kendimizi ve çevremizdekileri tütün bağımlılığından korumamız gerektiğine dikkat çeken Çiftçi, "Son yapılan Dünya Sağlık Örgütünün araştırmalarına göre de 15 yaş ve üzeri Fransa ve Türkiye'de yüzde 25 tütün kullanımı var ve bu tütün kullanımı diğer bağımlılıkların bir alt başlığı oluyor. Çocuklarımızı gençlerimizi ve kendimizi bu tütünden korumalıyız çünkü tütün diğer bağımlılıkların birinci basamağı oluyor. Yeşilay da bu konuda YEDAM Yeşilay danışmanlık merkezi üzerinden ücretsiz ve gizlilik esaslı olarak tütün bağımlısı kişilere tedavi psiko tedavi veriyoruz. 115'i arayarak tütün bağımlısı olan gençlerimizi ve insanlarımızı YEDAM a yönlendiriyoruz dünya tütünsüz gününü sebebiyle Yeşilay 107 YEDAM şubesi ve iki rehabilitasyon merkeziyle ülkemizdeki çocuklarımızın gençlerimizin insanlarımızın hizmetindedir." dedi. (İLKHA)