ABD tarihinde bir ilk: Eski Başkan Trump suçlu bulundu! Şimdi onu ne bekliyor?

Donald Trump, eski ABD Başkanı ve Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimlerinde aday olmaya hazırlanan, "sus payı" davasında 34 ayrı suçlamadan suçlu bulundu. ABD'de ilk kez kendisine yöneltilen suçlar nedeniyle hakim karşısına çıkan eski bir başkan olarak tarihe geçti. Şimdi Trump'ı ne bekliyor?

Ekleme: 31.05.2024 10:17:17 / Güncelleme: 31.05.2024 10:29:39 / Dünya
Destek için 

CAFER SELÇUK

New York'ta yargılandığı ve 6 haftadır devam eden "sus payı" davasında eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkındaki 34 ayrı suçlamadan jüri tarafından suçlu bulundu.

Trump, jürinin kararından sonra yaptığı açıklamada, "Bu rezalet ve hileli bir duruşmaydı. İnsanlar burada ne olduğunu biliyor. Ben çok masum bir adamım. Ülkemizi ve anayasamızı savunuyorum. Ülkemiz bir cehenneme döndü, bu hileli bir karar, bu hakimin bu yargılamaya bakmasına asla izin verilmemeliydi." ifadelerini kullandı.

ABD'de kendisine yöneltilen suçlamalar nedeniyle hakim karşısına çıkan ilk başkan olarak tarihe geçen Trump, suçlu bulunarak da tarihe geçti. Jürinin kararının ardından Trump'a verilecek cezanın 11 Temmuz 2024'te açıklanacağı bildirildi. 

Eski ABD başkanı hangi cezayı alabilir?

Hakim Juan Merchan'ın kararıyla Trump'ın suçlu bulunduğu maddeler, New York'ta hafif suçlar arasında E kategorisinde yer alıyor.

Ticari kayıtlarda tahrifat suçundan Trump'a 1 ila 4 yıl arasında hapis cezası verilebilir, ancak uzmanlar bunun pek olası olmadığını belirtiyor.

Trump, ilk kez bir davada suçlu bulunduğu ve kağıt üzerinde bir suç işlediği için hapse girmesi pek olası görünmüyor.

  Guardian'a konuşan uzmanlar, Trump'a verilecek cezanın muhtemelen para cezası, denetimli serbestlik, kamu hizmeti veya bunların bir kombinasyonu olacağını ifade ediyorlar. Trump'ın hapse girmesi durumunda bile bu kararı temyiz etmesi bekleniyor.
  Temyiz sürecinin tamamlanması aylar, hatta yıllar alabilir, bu da cezanın yürürlüğe girmesinin uzun bir süre alacağı anlamına gelir.
 

ADAYLIĞINA ENGEL OLACAK MI? 

11 Temmuz'da mahkumiyet kararı çıkması halinde dahi, Trump'ın Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimlerine yeniden aday olmasına ve kazanması durumunda başkan olmasına engel olmayacak.
 
 
 
ABD Anayasası'na göre, mahkumiyet kararı Trump'ın yasal olarak başkanlığa aday olma hakkını etkilemeyecek. 
Bu durumda Trump, başkanlık seçimlerine girmeye ve kazanması durumunda başkanlık koltuğuna oturmaya devam edebilecek.
Etiketler: