Kızılay'dan azalan kan stokları için "Kan Bağışı" çağrısı

Kan bağışının kış mevsiminde, tatillerde ve Ramazan ayında azaldığını söyleyen Bursa Kızılay Şube Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç, kanı üretebilen herhangi bir endüstrinin olmadığını ve kanın kaynağının da kana ihtiyaç duyanın da insan olduğunu söyleyerek vatandaşlara kan verme çağrısında bulundu.

Ekleme: 29.05.2024 14:20:06 / Güncelleme: 29.05.2024 14:27:48 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte yükselen hava sıcaklıkları kan bağışı miktarını olumsuz yönde etkiliyor

Ülke genelinde artan sıcaklıklar nedeniyle kan bağışlarında düşüş yaşanıyor. SMS hizmeti ile belirli aralıklarla bilgilendirme yapan Kızılay, bağışçılarını haftanın her günü Kan Bağış Merkezi’ne (KAB) davet ediyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Kızılay Şube Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç, kana sadece acil durumlarda değil, sürekli ve her gün ihtiyaç olduğunu bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Kan sayılarındaki düşüşlerin, bağışçıların yaptıkları bağışlarla artmaya başladığını belirten Tutanç, kan stoklarının normal seviyeye doğru çıkmaya başladığını belirtti.

"Kana ihtiyacı olan acil hastaların hiç biri kan yok diye geri çevrilmedi"

Prof. Dr. Murat Tutanç

Kan stokları kritik seviyenin üzerinde olduğunu söyleyen Tutanç, "Şimdilik taleplere cevap veriyoruz. Taleplere cevap vermede sıkıntıların olduğu dönemler de oldu. Bu noktada kana ihtiyacı olan acil hastaların hiç biri 'kan yok' diye geri çevrilmedi. Acil hastaların hepsine kan ulaştırıldı. Kan eksikliği nedeniyle ertelenen ameliyat olmadı. Kan eksikliği nedeniyle herhangi bir hayati tehlike olabilecek bir durum yaşanmadı." diye belirtti.

"Kanın kaynağı insan, kana ihtiyaç duyan da insandır"

Kan üreten herhangi bir endüstrinin olmadığını belirten Tutanç, "Kanın kaynağı insan, kana ihtiyaç duyan da insandır. Kızılay sadece aracı olarak görev yapıyor. Kanlar bağışlanıyor Kızılay da ihtiyacı olana ulaştırıyor. İnsanların kan bağışında zorlandığı aylar oluyor. Özellikle soğuk aylarda insanlar dışarıya çıkmakta zorlanıyor. Ramazan ayında da insanlar vakit bulmakta zorlanıyor. Bu aylarda kan bağışı düşüyor. Bu aylar geçtikten sonra yapılan kan bağışı kampanyaları halkın desteğiyle beraber bu eksiklikler gideriliyor." dedi.

"Kana her insanın her zaman her an ihtiyacı olabilir"

Kana sadece acil durumlarda değil, sürekli ve hergün ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tutanç, bu konuda herkesin duyarlı olması gerektiğini belirterek, son olarak şunları kaydetti:

"Şu anda bu eksiklikler giderilmektedir. Halk kan bağışı duyarlılığı noktasında gayet iyi dönüşler yapıyor. Kan; acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Kana her insanın her zaman her an ihtiyacı olabilir. Her an ihtiyacı olan bir şeyin elimizin altında olması için gönüllü olarak düzenli bağışçı olmak gerekiyor. Kan verebilecek olan ve kan verme ehliyetinde olan herkesi kan verme noktalarına davet ediyoruz." (İLKHA)