Kiraların yüzde 10'a düşürülmesi isteniyor!

Bu yıl 1 Temmuz'dan sonra konut kiralarındaki yüzde 25 zam sınırlaması yasası ortadan kalkacak. Kira artış oranının yüzde 10'a düşürülmesini talep eden emlak danışmanları, yetkililere çağrıda bulundu.

Ekleme: 29.05.2024 11:30:09 / Güncelleme: 29.05.2024 11:32:10 / Ekonomi / Batman Haberleri
Destek için 

Batman Tüm Emlakçılar Birliği Derneği Başkanı Mehmet Emin Değirmenci, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, fahiş kira artışları nedeniyle vatandaşların kiralarını ödemekte güçlük çektiğini söyledi.

2024 Temmuz ayında süresi dolacak olan kiradaki yüzde 25 sınırıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Değirmenci, mevcut sınırın yukarı doğru artırılmasının büyük sıkıntılara neden olacağına işaret etti.

Kira artış oranının yüzde 10'a düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Değirmenci, hükümetten buna yönelik bir düzenleme yapmasını istedi.

Mehmet Emin Değirmenci

"Kira artış sınırının yükseltilmesi kötü sonuçlar doğurur"

Değirmenci, "Geçen sene yüzde 25 olarak belirlenen kira artış sınırı bu yılın 1 Temmuz tarihine kadar uzatıldı. Temmuzdan itibaren yüzde 25'lik kira artış sınırı kaldırılıp yükseltilirse çok büyük kötü sonuçlar getirir. Ama düşürülürse iyi olur. Pandemi döneminde kira artışının önlemi alınmadığı için bin 500, 2 bin liralardan kiralar 10 kat yükseldi." dedi.

"Çoğu kiracı mülk sahibine çalışıyor"

Yüzde 25 olarak belirlenen mevcut kira artış oranının dahi çok fazla olduğunu vurgulayan Değirmenci, "Bu kira artış oranının yüzde 10'a düşürülmesi çok makul olur. Ama eğer yüzde 25 sınırını daha yukarı çekerlerse bu ikinci bir kriz demektir. Şu an çoğu kiracı mülk sahibine çalışıyor. Yüksek maaş almayan bir memur kirayı ödeyemez. Gültepe, Belde, Çamlıtepe, Bahçelievler, Gap Mahallelerinde vatandaşı bırak, normal bir memur bile oturamaz." diye konuştu.

"Kira artışı yüzde 10-12 civarında olmalı"

Yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı kira sınırının düşürülmesi gerektiğine inandıklarını ifade eden Değirmenci, "Kira artışının yüzde 10-12 civarında olmasını çok makul görüyoruz. Ama yüzde 25'lik oranın daha da yukarı çekilmesi bir kriz getirir. Kira artışları yüzde 30-40'lara yükseltilirse hem ekonomiyi hem de piyasayı allak bullak edecek. Bundan dolayı kesinlikle bizler kira artışına karşıyız." şeklinde konuştu.

"Hem iş yerleri hem de konut kiraları düşürülmelidir"

Batman gibi bir şehirde bile kimi semtlerde kiraların yaklaşık 30 bin liraya kadar dayandığına dikkat çeken Değirmenci, şöyle devam etti:

"Bu kirayı hangi memur öder? Hiçbir memur kolay kolay ödeyemez. Diyarbakır Caddesi, Gültepe, Gap Mahallesi civarındaki çoğu iş yeri mülk sahibine, kiraya çalışıyorlar. Kiralar ciddi derece yüksektir. Mülk sahipleri kiracıları düşünerek kiraları düşürmeleri gerekiyor. Hükümet buna el atsa çok iyi olur. Hem iş yerleri hem de ev kiralarının düşürülmesini istiyoruz." (İLKHA)