Bakan Şimşek: Uluslararası şirketlere asgari kurumlar vergisi kaçınılmaz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari kurumlar vergisine ilişkin çalışmalar yapıldığını ve hazırlıkların son aşamaya geldiğini bildirdi ve "Aksi halde ülkemizin almadığı vergi bir başka ülke tarafından alınacak." dedi.

Ekleme: 28.05.2024 11:51:46 / Güncelleme: 28.05.2024 11:51:46 / Güncel
Destek için 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, asgari kurumlar vergisi uygulamasının hazırlıklarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari kurumlar vergisinin dünya genelinde birçok ülkenin gündeminde olduğunu belirten Şimşek, bu vergiyi yasalaştırmayan ülkelerin vergilendirme haklarını başka ülkelere devretmiş olacağını ifade etti.

2021 yılında OECD'nin organizasyonu kapsamında yaklaşık 140 ülkenin küresel asgari kurumlar vergisi konusunda mutabakata vardığını hatırlatan Şimşek, "Alınan mutabakat kararıyla yıllık konsolide hasılatı 750 milyon avro eşiğini aşan çok uluslu şirketlerin düşük vergileme yapılan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulması öngörüldü. Bu kapsamda başta Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere 30'dan fazla ülke 2024 yılı kazançlarına uygulanmak üzere asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştırdı." diye konuştu.

Diğer ülkelerde de yasalaştırma çalışmalarının sürdüğünü belirten Şimşek, uygulamanın detayları hakkında şunları söyledi:

"Çok uluslu şirketlerin faaliyette bulunduğu ülkede ödediği kurumlar vergisi yükü yüzde 15'ten aşağıda ise asgari kurumlar vergisi uygulamasını yasalaştıran ülkeler, ilgili ülkenin almadığı vergi farkını alabilecek. Fark vergi alma hakkı öncelikle şirketin faaliyette bulunduğu ülkede. Bu ülkede asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa şirketin ana merkezinin olduğu ülke bu vergiyi alabiliyor. Burada da asgari kurumlar vergisi uygulaması yoksa aynı gruba dahil şirketlerin bulunduğu üçüncü ülke tarafından bu vergi alınabilecek. Kurulan model, çok uluslu şirketlerin kazançlarının her hal ve takdirde yüzde 15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor."

Türkiye'de de asgari kurumlar vergisi uygulanmasının gerekliliğine dikkat çeken Şimşek, bu konuda çalışmaların son aşamada olduğunu belirtti.

Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirket sayısının yaklaşık 80 bin olduğunu ve bunlardan ana işletmesi yurt dışında olan 2 bin 134 işletmenin bulunduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemize yatırım yapan çok uluslu şirketlerin sadece yüzde 2,5'i 750 milyon avro eşiğini aşmakta olup, bu şirketlerin kazandıkları vergi teşviklerinin nasıl korunabileceği ve farklı alanlarda nasıl değerlendirilebileceği konusunda alternatif modeller üzerinde çalışıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile iş birliği içinde ülkemize yatırım yapılmasını teşvik edecek alternatifler geliştiriyoruz."

Etiketler: