Kuzey Kore, yine  füze fırlattı

Kuzey Kore'nin Sarı Deniz üzerinden güneye doğru uzay roketi olduğu tahmin edilen bir füze fırlattığı ancak nereden fırlatıldığının henüz bilinmediği bildirildi.

Ekleme: 27.05.2024 18:09:23 / Güncelleme: 27.05.2024 18:09:23 / Dünya
Destek için 

Yonhap'ın haberine göre Güney Kore ordusu, Kuzey Kore'nin füzeyi Sarı Deniz üzerinden güneye doğru fırlattığını ancak nereden fırlatıldığı da dahil olmak üzere daha fazla ayrıntı vermediğini söyledi.

Pyongyang daha önce Japonya'ya 4 Haziran'dan önce bir uydu fırlatacağını bildirmiş ve güvenlik önlemi olarak roket kalıntılarının düşeceği üç bölgeyi belirlemişti.

Füzenin fırlatılması, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Japonya Başbakanı Fumio Kishida ve Çin Başbakanı Li Qiang'ın bugün Seul'de, 5 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği üçlü zirveye denk gelmesi dikkat çekti.

Zirve sırasında Yoon ve Kishida da Kuzey Kore'ey füze fırlatma planını iptal etmeye çağırmıştı.

Eğer füzenin uydu olduğu kesinleşirse bu, Kuzey Kore'nin Mayıs ve Ağustos aylarındaki iki başarısız denemeden sonra ilk askeri casus uydusunu geçen yıl Kasım ayında başarıyla yörüngeye yerleştirmesinden sonra ikinci uydu fırlatması anlamına gelecek.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, 2024'te yörüngeye üç casus uydu daha gönderme niyetini duyurmuştu.

Kuzey Kore'nin uzay roketi fırlatmaları, ülkenin balistik füze teknolojisi kullanarak fırlatılmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmesi nedeniyle Seul, Washington ve diğerlerinin kınamalarına yol açıyor.

Etiketler: