Üniversite öğrencilerinden Gazze için duyarlılık çağrısı

Gazze konusunda İslam ümmetinin sessiz kalmasına tepki gösteren üniversite öğrencileri, Batı'da insanların "insani" duygularından dolayı Gazze'deki katliam nedeniyle ayağa kalktıklarını belirttiler.

Ekleme: 25.05.2024 17:50:04 / Güncelleme: 25.05.2024 17:52:07 / Güncel / Şanlıurfa Haberleri
Destek için 

Şanlıurfa Harran Üniversitesinde öğrencileri, Gazze'de yaşanan soykırımla ilgili İLKHA'ya konuştu.

Üniversiteliler, Batı'daki üniversitelerde gerçekleşen eylemlerin ciddi anlamda ses getirdiğini belirterek, kendi üniversitelerinde yapılan eylemlerde beklenen katılımın olmamasından dolayı diğer öğrencilere çağrıda bulundular.

Özellikle İslam aleminin sessizliğinden yakınan üniversiteliler, yaptıkları eylemlerle yaşanan katliamı duyurmaya çalıştıklarını aktardılar.

"Maalesef İslam toplumu adeta uyuyor"

Müslüman ümmetin sessizliğinden yakınan İzzet Gündoğan, "Biz üniversite öğrenci temsilcilikleri, fakültemizin yöneticileri tarafından Ocak-Şubat aylarında bir yürüyüş düzenleyerek tepkimizi göstermiştik. Müslümanlar, özellikle de Arap dünyası sessiz durumda. Katliama, kardeşlerimizin öldürülmesine sessiz kalıyorlar. ABD'de, Avrupa'da, Londra'da alakası olmayan insanlar 'insani' duygularından dolayı sokaklara çıkıyorlar. Gerekirse polisten dayak yemeyide göze alıyorlar. Maalesef bizim İslam toplumunda insanlar uyuyorlar. Sanki uyuşturulmuş, hissiyatı alınmış bir toplum konumuzdayız. Buradaki amacımız Filistin'de yaşanan katliamın sesini yükseltmek. Dünya genelinde bir kamuoyu oluşturmak. Müslümanların duyarlılığını yükseltmek. Bugün Filistin'de katliam yapılıyorsa yarın Ürdün, Lübnan, Suriye ve buraya kadar Arz-ı Mevud dedikleri şeyi elde etmek için mücadele ediyorlar. Biz Müslümanlar ise şu anda sessiz duruyoruz. Kardeşlerimiz öldürülüyor ama susuyoruz." dedi.

"Bize düşen görev bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır"

Gazze meselesinde Arap-Yahudi savaşı gibi ırkçı söylemlerin bulunduğunu ifade eden Abdülcabbar Can, "Gazze'deki katliam nedeniyle yüreklerimiz hüzünlüdür. İçimiz buruktur. Katliamla beraber çok hüzünlüyüz ama hüzünlü olduğumuz kadar bu savaşın İslam'ın, Müslümanların tekrar tek parça, Hazreti Muhammed'in aklındaki birlik, beraberlik itikadi meseleyi tekrar ihya etmesine vesile olur diye düşünüyorum. Maalesef bugün biz Müslümanlar olarak çok geride kaldık. Bize düşen görev bu kardeşlerimize sahip çıkmaktır. Bugün Müslüman alemin içindeki en büyük sıkıntı ırkçı söylemlerdir. Kimisi 'Araplar ile Yahudilerin meselesidir' diyor, kimisi' onlar kendi aralarında çözsün' diyor ama bize düşen özellikle imamlar, ilahiyat öğrencilerine düşen ümmet bilincini tekrar ihya etmektir. Tekrar insanları bir ümmet çatısı altında toplamaktır." diye konuştu.

"Zulmü unutmayın çünkü unutulan zulüm tekrarlanır"

Gazze'deki zulmü unutturmamak için çeşitli programlar organize ettiklerini belirten Erdemli Gençlik Kulübü Başkanı Muhammed Emin Bayram, "Batıdaki kardeşlerimiz Gazze, Filistin için ayağa kalkmış ve çok güzel bir direniş göstermekteler. Bizler de oradaki kardeşlerimize desteklerimizi göstermek ve aynı zamanda Gazze'de devam eden soykırımı 'unutturmamak' için üniversite öğrencileri olarak programlar tertip ediyoruz. Aliya İzzetbegoviç'in de dediği gibi zulmü unutmayın çünkü unutulan zulüm tekrarlanır. Bizler de unutturmamak için, hafızalardan silinmemesi için yaptığımız etkinliklerimizle kardeşlerimizin yanında olduğumuzu gösterme çabası içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

"Gün geçmiyor ki siyonist çetenin barbarlığıyla yeni katliamıyla uyanmayalım"

Kendi üniversitelerinde baskı olmadan rahat bir şekilde Gazze için eylem yapabildiklerini ifade eden Seyfullah Arslan, "Gün geçmiyor ki siyonist çetenin barbarlığıyla yeni katliamıyla uyanmayalım. Her gün, her sabah uyandığımızda yeni bir katliam ve soykırımla karşı karşıyayız. Cahit Zarifoğlu diyor 'Filistin bir sınav kâğıdı her Mümin kulun önünde.' Bizler de sınav kağıdından geçebilmek için elimizden geldiğince çalışıyoruz, çabalıyoruz. Kudüs'ü, Gazze'yi unutturmamaya çalışıyoruz. Batıdaki öğrenciler gerçekten çok beklenmeyenin üzerinde bir performans sergileyerek Gazze için eylemler gerçekleştiriyorlar. Yönetimlerinin baskılarına hiç aldırış etmeden eylemlerine devam ediyorlar. Biz de çok şükür öyle ortam ve baskı yok. İstediğimiz gibi eylemlerimizi gerçekleştirebiliyoruz." şeklinde konuştu.

"Batıda olanlara baktığımız zaman bizim burada aynı şeyleri göremiyoruz"

Gazze'de yaşananların bir katliam olduğunun altını çizerek bunun bilinmesi gerektiğini söyleyen Kerem Garip, "Bizler üniversite öğrencileri olarak gerek STK'larla gerek üniversite hocalarımızla, öğrencilerle birlikte birçok program yapıyoruz. Onlar bizim kardeşlerimizdir. Bu bir İslam savaştan öte insanlık savaşına döndü. Bunun farkına varmamız gerçekten çok kötü çünkü sonuçta varmıyor ve hala da varmamışız. Birçoğumuz bilinçli değiliz. Batıda olanlara baktığımız zaman bizim burada aynı şeyleri göremiyoruz çünkü destek konusunda sıfırız. Toplumumuzu bilinçlendirmemiz lazım. Elimizden geleni yapmamız lazım." dedi.

"Herkes bir farkına varsın diye elimizden geleni yapıyoruz"

Üniversitede Gazze adına duyarlılık olması için çeşitli programlar yaptıklarını söyleyen Zeynep Karadaş ise "Biz Şanlıurfa'dayız, Harran Üniversitesindeyiz belki çok fazla bir etki olmayabilir ama en azından birileri bir şey yapıyor, onu görsünler. Sessiz kalmıyoruz. Herkes bir farkına varsın diye elimizden geleni yapıyoruz. Batıdaki üniversiteler Gazze için bir şeyler yapıyor. Bizim de kendi çapımızda bir tepkimiz var, onu göstermek istedik." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler