Bursa'da kurban pazarlarına "kurbanlıklar" gelmeye başladı

Kurban Bayramı`na sayılı günler kala satıcılar, kurbanlık hayvanlarını kamyonlarla Bursa'ya getirmeye başladı. Yem başta olmak üzere maliyetlerdeki artışın kurban fiyatlarını etkilediğini belirten besiciler, artan girdi maliyetlerinden dert yandı.

Ekleme: 25.05.2024 15:35:08 / Güncelleme: 25.05.2024 15:37:15 / Röportaj / Bursa Haberleri
Destek için 

16 Haziran Pazar günü başlayacak olan Kurban Bayramı'nda satılması için getirilen büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkları taşıyan kamyon ve tırlar, Bursa girişlerinden sonra sevk noktasına yönlendirildi.

Yetkililerce kamyonlarda yapılan inceleme ve kontrollerde gerekli belgeleri bulunan kurbanlıkların kente girişine izin verildi. Satıcılar da kurbanlıklarını belirlenen kurban satış alanlarına getirerek, yerleştirdi.

Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen hayvanlar, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde kurulan İsabey kurban pazarında alıcılarını bekliyor. Pazarda ilk günden pazarlıkların yapıldığı görüldü.

Geçen yıla göre fiyatları değişen kurbanlıklar, bu sene ortalama 100 bin ile 200 bin lira arasında satılıyor.

İLKHA muhabirine konuşan besiciler, yapılan maliyetlere göre kurbanlıkların pahalı olmadığını söylediler.

"Arama noktalarında çok sıkıntılar yaşadık"

Abdüsselam Yolcu

18 hayvanını kurbanlık için getirdiğini söyleyen besici Abdüsselam Yolcu, "Yolda gelirken sıkıntılarla karşılaştık. Arama noktalarında çok sıkıntılar yaşadık. Çoğu kişiye caza verdiler. Hayvanların küpesi kamyonda düştüğü için ceza verdiler. Kurban satışlarımız başladı. Kurbanlara pahalı diyorlar ama yem ve saman fiyatlarını biliyorlar mı? Bir torba yem 600 TL'yi geçti. Bu maliyetlerin altından nasıl çıkacağız. Bir ahırın kirası 50 bin TL oldu. 70 bin TL nakliyeye verdik. Bunların hepsi birer maliyettir." dedi.

"İnşallah bereketli ve bol kazançlı bir bayram olur"

Mehmet Tatlıburak

Kurbanlık hayvanlarımızı Muş'tan getirdiğini söyleyen Mehmet Tatlıburak, "Üç yıldır bu hayvanları kurban için besliyoruz. Hayvanlarımızı yetiştirdik ve Bursa'ya geldik. İnşallah bereketli ve bol kazançlı bir bayram olur. Hayvanlarımızı yeni getirdik ve müşterilerimizi bekliyoruz. Hayvanlar buraya gelene kadar maliyetleri de çok oluyor.  Vatandaşlar diyor ki, hayvanlar pahalı ama yem ve samanın fiyatlarından haberleri yok. Hayvanları buraya getirene kadar ne kadar ilaç kullandığımızı bilmiyorlar. Tam üç yıldır biz bu hayvanları besleyip sürekli masraf yapıyoruz. Biz de masrafları karşılaştırarak uygun bir şekilde fiyat belirliyoruz. Bu fiyatlar vatandaşların gözünde çok görülmemelidir. Hayvanlarımızı Bursa'ya getirmek için 70 bin TL nakliyeye verdik. 70-80 bin TL de ahır kiralamasına verdik. Her şey dışardan görüldüğü gibi değildir. İsabey Kurban Pazarına bütün müşterilerimizi bekliyoruz." dedi.

"Masraflar çok olduğu için alıcıya yüksek geliyor"

Çamuran Aktaş

Besicilerden Çamuran Aktaş, "Yaklaşık 30 aydır bu kurbanlıkları besliyoruz. Fiyatlar, hem alıcı hem de satıcı için zordur. Masraflar yüksek olduğu için fiyat verince alıcıya yüksek geliyor. Düşük verince bizim karımız olmuyor. Maliyetlerde yem, saman, nakliye ve ahır kirası mevcuttur. 50 bin TL ahır kirasına veriyoruz. 50 bin TL nakliyeye verdik. İki hayvanın satışı nakliye ve kira ödemelerine gidiyor. Alıcı için de fiyatların yüksek olduğunu biliyoruz. Asgari ücretle geçinen kişilerde 5-6 ortak bir araya gelseler yine zorlanıyorlar. Yetkililerden ricamız kiraya verilen yerlerin biraz daha temiz ve hijyenik olması konusunda dikkatli olsunlar." şeklinde konuştu.

"Yaptığımız maliyetlere göre hayvan pahalı değildir"

Zübeyir Erdoğan

Yaklaşık üç yıldır kurbanlıkları beslediklerini belirten Zübeyir Erdoğan, "Herkes biliyor ki hayvancılık çok zordur. Hayvanların beslenmesi, nakliyesi, kiraları saman ve yem derken girdi maliyetleri çok pahalı oluyor. Yaptığımız maliyetlere göre hayvan pahalı değildir. Üç yıldır bu hayvanları besliyoruz. Vatandaşlar gelip hayvanları kendi gözleriyle görsünler." diye belirtti.

"Bu yıl arpa ve yem fiyatları biraz daha uygundur"

İsa Tatlıburak

Hayvanlarını Doğu Anadolu Bölgesinden getirdiğini söyleyen İsa Tatlıburak, "27 tane hayvan getirdik. Köylerde besicilik iyi gidiyor. Ama buraya getirene kadar çok zorluk çektik. Maliyetler normal çünkü bu yıl arpa ve yem fiyatları biraz daha uygundur. Yolda gelirken hayvanlarımızın bazıları telef oldu. Telefon kimlik ve cüzdanımı kaybettim. Kimliğimi ve cüzdanımı bulan varsa lütfen bize haber versinler." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler