Afganistan: Kabil'in Doha Toplantısı'ndaki varlığı taleplerin kabulüne bağlı

Afganistan İslam Emirliği Başbakanlık Ofisi, Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak BM üyesi ülkelerin Afganistan Özel Temsilcilerinin katılacağı toplantıya iştirak etmelerinin taleplerinin kabulüne bağlı olduğunu bildirdi.

Ekleme: 25.05.2024 13:35:07 / Güncelleme: 25.05.2024 13:35:55 / Dünya
Destek için 

Afganistan Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdulkebir, Katar Dışişleri Bakan Yardımcı Muhammed bin Abdülaziz el-Huleyfi ile yaptığı görüşmede, Emirliğin, Doha Toplantısına katılımının önemli olduğunu söyledi ancak bunun da taleplerinin kabul edilmesi şartına bağlı olduğunu söyledi.

Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Mevlevi Abdulkebir'in, 3'üncü Doha Toplantısını Afganistan İslam Emirliği ile uluslararası toplum arasında etkileşim için iyi bir fırsat olarak nitelendirdiği aktarıldı.

Görüşmede konuşan el-Huleyfi, Katar'ın Afganistan'ın dünyayla ilişkilerinin güçlendirilmesinde olumlu bir rol oynamak istediğini söyledi. El-Huleyfi, Afgan hükümet temsilcilerinin katılımı olmadan 3'üncü Doha Toplantısının herhangi bir sonuç vermeyeceğine de vurgu yaptı.

Katar'dan gelen heyetle görüşen Dışişleri Bakanı Emir Han Muttaki, Afganistan İslam Emirliği'nin 3'üncü Doha Toplantısının meselelerine ilişkin tutumunu şeffaf bir şekilde sunarak bu toplantıya iklim değişikliği, özel sektör ve uyuşturucuyla mücadele konularının dahil edilmesinin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Muttaki ile görüşmesinin ardından konuşan el-Huleyfi, Afganistan İslam Emirliği'nin 3'üncü Doha Toplantısına katılım koşullarının meşru olduğunu belirtti.

Afganistan İslam Emirliği, talepleri yerine getirilmediği için bir önceki Doha Toplantısı'na çağrılara rağmen katılmamıştı. Toplantıda ülkenin iç meselelerine yönelik konuların tartışılmasını istemeyen Afganistan hükümeti, Doha Toplantısı'nda Afganistan'ın iç meselelerinin değil, uluslararası ülkelerle Afganistan ilişkilerinin tartışılmasının daha yararlı olacağını düşünüyor.

Afganistan Hükümeti, yönetimi devraldıktan sonra; uyuşturucuyla mücadelede elde ettiği başarı, kalkınmaya yönelik hamleler, iç ve dış dünyaya tehdit oluşturan unsurların diskalifiye edilmesi gibi temel konular dururken kızların eğitimi gibi tali meselelerin ele alınmasının ülkenin iç işlerine karışmak olduğuna dikkat çekiyor.

Konuyla ilgili bir mesaj yayımlayan Emirlik Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Afganistan İslam Emirliği'nin Doha Toplantısına katılım için davet aldığını ve davetin incelendiğini belirterek yakında konuyla alakalı görüşlerini açıklayacaklarını bildirdi.

BM'ye üye ülkelerin Afganistan Özel Temsilcilerinin katılımıyla 3'üncü Doha Toplantısı 30 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında Katar'da gerçekleştirilecek. BM, bu toplantının amacının, geçici hükümetle yapısal ve koordineli uluslararası etkileşimi artırmak olduğunu öne sürüyor. (İLKHA)