Putin: Stratejik olmayan nükleer silahlarla tatbikatlar planlandığı gibi gidiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus’a yaptığı iki günlük resmi ziyaret kapsamında Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko ile Minsk’teki Bağımsızlık Sarayında bir araya geldi.

Ekleme: 24.05.2024 21:50:06 / Güncelleme: 24.05.2024 21:50:45 / Dünya
Destek için 

Putin ile Lukaşenko arasında dar formatta gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.

Putin, iki ülkenin savunma iş birliğini güçlendireceğini belirterek, “Modern koşullarda son derece önemli olan bir alan da savunma ve güvenliğin sağlanmasıdır. Ancak bunlar her zaman Belarus Devlet Başkanı ve benim görüş alanımdaki konular, özellikle son zamanlarda her iki taraftan meslektaşlarımızla birlikte bununla sürekli ilgileniyoruz” açıklamasını yaptı

Putin, Batı'nın, Belarus ve Rusya'nın gelişimini engellemeye çalıştığını belirterek, “Batı toplumunun hem Belarus hem de Rusya ile ilgili olarak seçtiği yön: mutlak düşmanlık, kalkınmamızı kısıtlama girişimleri ve egemenliğimize zarar verme. Bu konuda şu ana kadar hiç bir başarı elde edemediler. Ve bundan sonra da başaramayacıklarına eminim” dedi.

Putin, yatırım işbirliği ve yüksek teknolojilerin Rusya ile Belarus arasındaki öncelikli işbirliği alanları arasında yer aldığını kaydetti.

Putin, Rusya ve Belarus’un ekonomik entegrasyona devam edeceğini söyleyerek, “Birlik Devleti Yüksek Devlet Konseyi'nin 29 Ocak'ta St. Petersburg'da kabul edilen kararına uygun olarak, Batı'nın yasadışı kısıtlamalarından kaynaklanan zararı en aza indirmek için ekonomik etkileşimi daha da derinleştirmeye yönelik gelecek vaat eden yeni entegrasyon alanları belirlendi. Teknolojik gelişme ve ithal ikamesi son aşamada” diye belirtti.

Rusya’nın, Belarus topraklarında stratejik olmayan nükleer silahlarla tatbikatlar yaptığını ifade eden Putin, “Bütün bunlar (stratejik olmayan nükleer silahların kullanımına ilişkin tatbikatlar) planlandığı gibi gerçekleşiyor, burada zorladığımız bir durum yok, ancak söylendiği gibi belirlenen görevlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu, herhangi bir arızaya, hataya, koordinasyon eksikliğine izin verilmeyeceği bir alan” sözlerine yer verdi. (İLKHA)