Malatya'nın Pütürge ilçesi Örmeli Mahallesinde ikamet Nurettin-Gülten Çelik çiftçi, devlet teşvikli genç çiftçi projesi kapsamında eşi ile birlikte 2017 yılında ilk olarak 5 dönümlük bir arazide çilek üretimine başladı. Bir bahçe ile işe başlayan Çelik çifti siparişlere yetişmeyince bahçe sayısını 4'e arazi alanını ise 30 dönüme çıkararak üretime devam ediyorlar.
Gülten Çelik bahçede üretim yaparken, eşi Nurettin Çelik ise satış işlerini gerçekleştiriyor.
Günde ortalama bir ton çilek topladıklarını ve yaklaşık 20 kişinin istihdam edildiğini kaydeden Gülten Çelik, bu sene kilosunu 60 TL'ye sattıklarını ve siparişlere yetişemediklerini söyledi.
"5 dönümle başladık şimdi 30 dönüme ulaştık ama taleplere yetişemiyoruz"
Gülten Çelik
Devlet teşvikli genç çiftçi projesi kapsamında eşi ile birlikte 2017 yılında çilek üretimine başladıklarını belirten Gülten Çelik, "İlk olarak 5 dönümle başladık. Sonra 3 bahçe kurduk. Bu dördüncü bahçemiz. Şu an toplamda 30 dönüm çilek bahçemiz var. Çok şükür büyük bir alan kurduk ama inanın taleplere yetişemiyoruz." dedi.
"Sonbahara kadar ürünümüz devam ediyor ve müşterilerimiz çok beğeniyor"
Hasadını yaptıkları ürünün Albion 7 veren cinsi olduğunu aktaran Çelik, "Sonbahara kadar ürünümüz devam ediyor ve müşterilerimiz çok beğeniyor. Tabi bizim için müşteri memnuniyeti önceliklidir. Toplarken sağlamların arasına asla çürük koyulmuyor. Bir kovaya sağlamlarını diğer kovaya ise çürükleri koyuyoruz.
"Geçen seneki ürünü dolu vurdu ama su sene çok iyi"
Geçen sene dolu yağışından dolayı ürünün telef olduğunu kaydeden Çelik, şöyle devam etti:
"Tabii bazen doğal afetler oluyor. Geçen seneki ürüne dolu vurdu, hepsini bitirdi. Bu sene de çok korkuyorduk ama çok şükür bu seneyi atlattık. Günde yaklaşık bir ton çilek topluyoruz. Hem bahçede yol üzeri satış yapıyoruz hem de Malatya merkezde satıyoruz. Toptan değil, perakende satış yapıyoruz. Belirli müşterilerimiz vardır onlara götürüyoruz. Bu sene kilosunu 60 TL'den satıyoruz. Tabii daha uyguna satmak isterdik ama maalesef hayat şartları zorluyor. Ürün çok oldu mu çalışan sayısı da artıyor. Bazen 30 kişi de çalışıyor ama ortalama 20 kişiye istihdam sağlıyoruz. Genelde çocuklu aileler gelip çalışıyor. Tabi aralarında okuyan çocuklar da var. Ve hem bizim için hem de onlar için iyi. İnşallah böyle sonbahara kadar devam ederiz."
"Çilek hassas bir meyve olduğu için itina ile topluyoruz"
Mehmet Yılmaz
İşçilerden Mehmet Yılmaz, "Pütürge'nin Örmeli Mahallesinde ikamet ediyorum. Burada çilek topluyoruz. Sabah saat 08.00'de iş başı yapıyoruz akşam 17.00'de mesaimiz sona eriyor. Ailemizin geçimini sağlamak için çalışıyoruz. Çiftçilerin günlük yaşantısı öyledir. Bu şekilde yaşamaya alışmışız. Günde yaklaşık yüz kilo çilek topluyoruz. Çilek hassas bir meyve olduğu için itina ile topluyoruz. Yaklaşık 80 gün daha çilek toplamaya devam edeceğiz." diye konuştu.
"Hem okul harçlığımı çıkarıyorum hem de aileme destek oluyorum"
İrem Kaçmazlar
İrem Kaçmazlar adlı kız çocuğu ise "Öğrenciyim, 6'ıncı sınıfa gidiyorum. Boş zamanlarımda gelip çilek topluyorum. Bu şekilde hem okul harçlığımı çıkarıyorum hem de aileme destek oluyorum." dedi. (İLKHA)