Yeni anayasa süreci nasıl ilerleyecek? İşte ayrıntılar...

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa turu çerçevesinde Meclis'te temsil edilen siyasi partileri ziyaret ederek fikir alışverişinde bulundu. Peki yeni anayasa çalışmalarındaki süreç nasıl şekillenecek? İşte ayrıntılar.

Ekleme: 20.05.2024 13:06:59 / Güncelleme: 20.05.2024 13:26:33 / Güncel
Destek için 

Meclis'te grupları olan siyasi partilere yapılan ziyaret turu tamamlandı. Diğer partilerin de görüşlerine başvurulacak.

Meclis'te temsil edilen toplam parti sayısı 14 ve bunlardan 6'sının grupları bulunuyor. Meclis Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa turu kapsamında AK Parti, CHP, MHP, DEM Parti, İYİ Parti ve Gelecek-Saadet gruplarına ziyarette bulundu.

Kurtulmuş, grupları olmayan partilerle de temas kuracak. DEVA Partisi, HÜDA-PAR, Yeniden Refah Partisi, Demokrat Parti, Türkiye İşçi Partisi, Emek Partisi, Demokratik Sol Parti ve Demokratik Bölgeler Partisi'nden görüşlerinin yazılı olarak alınması bekleniyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Çoğunluk görüşü ilk etapta komisyonun yerine her partinin kendi önerisini hazırlaması yönünde. Bu doğrultuda, partilere 3-6 ay arası bir süre verilmesi planlanıyor. Bu süre içinde anayasa metni yazılmayacak, ancak anayasa için önemli başlıkların belirlenmesi istenecek. Bu hazırlıklar, meclis başkanlığına sunulacak ve Meclis Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin görüş ve önerilerine de açık olacak.

6 aylık süreçten sonra, meclis çatısı altında bir komisyon oluşturulacak. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında, her partiden bir ya da iki temsilcinin yer aldığı toplantılarda teknik çalışmalar yürütülecek.