Tunuslu birlik ve sendikalardan "özgürlüklerin baskılandığı" açıklaması

Tunuslu on örgüt, birlik ve sendika; gazeteci, avukat ve aktivistlerin tutuklanmasının ardından özgürlüklere yönelik eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olduğunu belirtti.

Ekleme: 20.05.2024 12:15:05 / Güncelleme: 20.05.2024 12:15:51 / Dünya
Destek için 

Tunus İnsan Hakları Birliği'nin kuruluşunun 47. yıldönümünde, aralarında Emek Federasyonu, İnsan Hakları Birliği, Barolar Birliği, Gazeteciler Sendikası, Demokratik Kadınlar birliği, Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu'nun da bulunduğu örgütlerin yetkilileri yaptıkları açıklamada, ülkelerinde özgürlüklerin ciddi bir gerileme yaşadığını, aktivistlere, siyasetçilere ve gazetecilere yönelik artan bir baskı ile karşı karşıya olduklarını ifade etti.

İnsan Hakları Birliği'nin kuruluş yıldönümü anma törenine katılan örgütlerin yetkilileri, Cumhurbaşkanı Kays Said döneminde yargının muhalifleri cezalandırmak için kullanıldığını, ifade özgürlüğü, özgür siyasi eylem, sendika ve dernek kurma haklarının kaybedilmesini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Tunuslu makamlar bu ay 10 avukat, aktivist, gazeteci ve sivil toplum kuruluşu yetkilisini tutukladı.

Birkaç gün önce güvenlik güçleri Tunus'un başkentinde Barolar Birliği'nin merkezini basarak Avukat Saniye Dahmani'yi ve ardından merkeze bir baskın daha düzenleyerek Avukat Mehdi Zagruba'yı tutukladı.

Baskınlar, avukatları ülkede genel grev düzenlemeye sevk etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Tunus makamlarının avukatlara yönelik sindirme ve taciz eylemlerini kınadı.

Uluslararası Af Örgütü, son tutuklamaları "ağır bir baskı" olarak nitelendirerek kınadı.

Tunuslu makamlar muhaliflere ve aktivistlere baskı uyguladıkları yönündeki suçlamaları reddettiklerini açıkladı. (İLKHA)