Vefat eden Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine kim geçecek? Süreç nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...

Vefat ettiği açıklanan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin yerine yeni seçimler yapılana kadar yardımcısı Muhammed Mokhber geçecek.

Ekleme: 20.05.2024 10:12:45 / Güncelleme: 20.05.2024 11:37:31 / Dünya
Destek için 

MEHMET BOZDAŞ -  İran, Cumhurbaşkanı Reisi'nin bulunduğu helikopter, Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yaptı. İranlı yetkililer, Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın kazada hayatını kaybettiğini açıkladı.

Reisi'nin yardımcısı görevi geçici devralacak

 Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Mokhber geçici olarak görevi devralacak. Anayasal süreçler gereği, en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı seçimi düzenlenecek.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesiyle birlikte, Reisi'nin yerine kimin geçeceği konusu gündeme oturdu. İran yasalarına göre, cumhurbaşkanının görevi başında ölmesi durumunda, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Mokhber geçici olarak görevi devralacak.

İRAN İSLAM CUMHURİYETİ ANAYASASI'NIN 131. MADDESİ
İran'da bir cumhurbaşkanının ölümü halinde, İslam Cumhuriyeti Anayasası'nın 131. maddesine göre, dini liderin onayıyla Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı görevi devralır. Bu süreçte, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Mokhber, devletin işleyişini devam ettirmek üzere yetkilendirilecek. Reuters'ın haberine göre, Mokhber'in geçici olarak görevi devralmasının ardından, parlamento başkanı ve yargı başkanından oluşan bir konsey, en fazla 50 gün içinde yeni cumhurbaşkanı seçimi düzenlemek zorunda.

İlgili Haberler