İşgal medyası: HAMAS sıcak çatışmanın yanı sıra şiddetli bir siber savaş yürütüyor

İşgal medyası, İslami Direniş Hareketi HAMAS'ın, Gazze Şeridi'ndeki vatandaşlarla iletişim kurmakla görevli siyonist istihbaratçıların telefonlarını hacklediğini yazdı.

Ekleme: 18.05.2024 14:30:06 / Güncelleme: 18.05.2024 14:32:27 / Güncel
Destek için 

İbrani Haaretz gazetesinin bazı bilgilerini saklı tuttuğu araştırmaya göre, "HAMAS'ın, istihbarat görevlilerinin telefonlarını hacklemek için yurtdışından aldığı ileri tekniklerden yararlandığı" belirtildi.

Gazete, HAMAS güvenliğinin, siyonist istihbarat görevlilerinin WhatsApp ve diğer uygulamalar aracılığıyla bazı Filistin vatandaşlarıyla yaptığı görüşmelere erişebildiğini doğruladı.

Gazete, siyonist istihbarat Şin Bet tarafından alınan yeni güvenlik önlemlerinin, tekrar hacklenmeyi önlemek için yeterli olacağından emin olmadığına dikkat çekti.

HAMAS'ın Aksa Tufanı operasyonu sırasında işgal subaylarının telefonlarına yaptığı siber saldırılar türünün ilk örneği değildi. İşgal ve ABD raporlarına göre HAMAS, on yıllardır internetin karanlık dünyasında siber bir savaş veriyor.

The Daily Beast'in daha önce yayımladığı bir haberde, işgal güçlerinin siber departmanında görevli üst düzey bir subay, HAMAS'ın siber savaşçıları için "Güçlü ya da zayıf olduklarını söylemeyeceğim ama ilginçler" yorumunu yapmıştı.

Gazeteye göre HAMAS'ın işgal rejimine yönelik ilk siber saldırısı 2002 yılında direnişçilerin Gazze üzerinde uçan işgal güçlerine ait insansız hava araçlarını hacklemesi ve HAMAS'ın bu araçların kaydettiği görüntüleri ele geçirmesiyle gerçekleşti.

O dönemde HAMAS, bir kullanıcının açması ve hakkında bilgi edinmesi umuduyla çok sayıda rastgele hesabın mailine çok sayıda casus yazılım dosyası gönderme prensibiyle çalışan "Spray and Pray" taktiğine dayanıyordu.

HAMAS'ın hızla takip ettiği teknolojik gelişmelerle birlikte, direnişin siber grubu, işgal siber sistemine nüfuz etmek için yeni tekniklere başvurdu.

Daily Beast, 2012'deki "Siccil Taşı" savaşı sırasında HAMAS'ın, İç Cephe Komutanlığı web sitesi ve işgal güçlerinin sözcüsünün web sitesi de dahil olmak üzere işgal web sitelerine saldırdığına dikkat çekti.

HAMAS lideri Sami Ebu Zuhri'ye göre HAMAS'ın siber saldırıları işgal rejimine karşı yürütülen savaşın ayrılmaz bir parçası.

Gazete, 2014'teki Asf el-Me'kul Savaşı sırasında HAMAS'ın İşgal topraklarındaki yerleşimci ve askeri sitelere yönelik siber saldırılarının arttığını açıkladı.

HAMAS 2018 yılında, askerlerin cep telefonlarını ve bilgisayarlarını kontrol altına almak için sosyal medya ağlarında sahte profiller kullandığı sofistike bir siber saldırı gerçekleştirdi.

Gazeteye göre HAMAS, 2018 FIFA Dünya Kupası ile ilgili bir Facebook grubu oluşturdu ve "israilli" taraftarları güncellemeleri almak, canlı yayınları izlemek ve maçlara bahis oynamak için bu gruba katılmaya davet etti.

Aynı zamanda Android telefonlar için Golden Cup adında Dünya Kupası ile ilgili bir uygulama yarattı ve uygulamayı indiren "israilli" kullanıcıları hackleyerek telefon verilerini ele geçirmeyi başardı. (İLKHA)