"Tayvan'ın Çin ile ilişkilerinde statükoyu koruyacağı" açıklaması

Tayvan'dan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, seçilmiş Cumhurbaşkanı Lai Ching-tei'nin pazartesi günü yapacağı yemin töreninde, adanın Çin ile ilişkilerinde statükoyu koruyarak istikrarı sağlama sözü vereceğini söyledi.

Ekleme: 18.05.2024 12:20:14 / Güncelleme: 18.05.2024 12:22:49 / Dünya
Destek için 

Son dört yıldır Başkan Tsai Ing-wen'in yardımcısı olarak görev yapan 64 yaşındaki Lai'nin, Çin ile görüşmeler yapmayı teklif ettiği ve iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi ile birlikte "kendi geleceklerine yalnızca Tayvan halkının karar verebileceğini" vurguladığı haberlerinin ortasında, Çin ile başa çıkması gerekecek.

Reuters'a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen yetkili, "İstikrarlı ve tutarlı yaklaşımımızdan bahsedeceğiz ve Başkan Tsai tarafından oluşturulan temelleri devam ettireceğiz. Uluslararası topluma, uluslararası düzeni yıkmaya ve boğazlar arası değişim fırsatlarını yok etmeye devam edenin diğer taraf olduğunu açıkça belirtmeye devam edeceğiz." dedi.

Kaynak, "Tayvan'ın küresel ekonomi ve jeopolitikte vazgeçilmez bir rol oynamasını sağlamak için çalışacak, statükoyu koruyacak ve mevcut durumun zarar görmemesi için tüm taraflarla birlikte çalışak" dedi.

Yeni hükümetin, "Çin'in her geçen gün daha kışkırtıcı askeri saldırılar gerçekleştirmesi ve nüfuzunu kullanarak Tayvan'daki kamuoyunu bölmeye yönelik kampanyalar yürütmesi" nedeniyle içeride ve dışarıda "daha zor ve karmaşık" bir gerçeklikle karşı karşıya kalacağını belirtildi.

Çin Devlet Konseyi Tayvan İşleri Ofisi, daha önce Tayvan'ın yeni başkanının barışçıl kalkınma ya da çatışma arasında net bir seçim yapması gerektiği yönündeki iddiasının ardından yorum talebine yanıt vermedi.

Lai zaferinin ardından destekçilerine yaptığı açıklamada "Tayvan'ı Çin'in gözdağı ve sürekli tehditlerinden korumaya kararlıyız" dedi ve aynı zamanda Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı sürdürme ve "Çin ile değişim ve iş birliğini sürdürme" sözü verdi.

Geçtiğimiz çarşamba günü Taipei Savunma Bakanlığı, 20 Mayıs'ta yeni başkanın göreve başlamasına bir haftadan az bir süre kala, Tayvan hava sahası üzerinde uçan 45 Çin uçağı tespit ettiğini açıklamıştı. (İLKHA)



Etiketler: