Gelendost isimli leyleğin aktiviteleri 24 saat boyunca izlenecek

Tekirdağ'ın Naip Mahallesi'nde 20 yıldır aynı yuvada yaşayan ve mahalle sakinleri tarafından "Gelendost" olarak adlandırılan leyleğin aktiviteleri canlı olarak izlenecek.

Ekleme: 16.05.2024 21:23:02 / Güncelleme: 16.05.2024 23:08:51 / Güncel
Destek için 

Trakya Elektrik Dağıtım AŞ (TREDAŞ) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü, iklim değişikliği ve insan etkisinin leyleklerin yaşamı üzerindeki etkilerini araştırmak için bir çalışma başlattı.

Çalışma çerçevesinde, leyleğin konduğu platforma kamera sistemi kurularak leyleğin hareketleri izlenmeye başlandı.

TREDAŞ Genel Müdürü Reşit Bilgili, küresel iklim değişikliği gibi önemli bir konuya dikkat çekmek ve doğal yaşamı korumak için bu çalışmayı toplumsal sorumluluklarının bir parçası olarak gördüklerini ifade etti.

Trakya'nın göçmen kuşlar ve leylekler için önemli bir bölge olduğunu belirten Bilgili, kuşlara zarar vermeden yaşam alanları sağlamak için bazı direklere platformlar kurduklarını söyledi.

2017 yılında Gelendost için özel bir platform kurduklarını hatırlatan Bilgili, platformu yuva olarak benimseyen leyleğin hareketlerinin sürekli olarak takip edilebileceğini vurguladı.

Bilgili, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile ortak çalışma yürüttüklerini belirterek, "Bu çalışmanın, leyleklerin davranışlarını inceleyerek, çevresel değişikliklere nasıl tepki verdiklerini anlamak ve gelecekte alınması gereken önlemleri belirlemede önemli bir veri sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.