Balıkesir'deki baraj bölgesinde Roma dönemine ait yapılar gün yüzüne çıkarılıyor

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde bulunan Reşitköy Barajı'nın inşaatı devam ederken, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından antik yerleşim kalıntılarının kurtarılması için su tutma havzasında kazı çalışmaları sürdürülüyor.

Ekleme: 16.05.2024 17:30:01 / Güncelleme: 16.05.2024 17:34:21 / Güncel
Destek için 

Tahtacı Mahallesi'nin yakınında, Adramytteion Antik Kenti'nin 10 kilometre güneyinde, 2015-2016 yıllarında baraj inşaatı için yapılan yüzey araştırmalarında, Çingentarla mevkisinde geç antik döneme ait yerleşim kalıntıları keşfedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi Müdürlüğü liderliğinde, Adramytteion Araştırmaları ekibi tarafından yaklaşık 9 ay önce başlatılan kurtarma kazıları sonucunda, 4 ila 7'nci yüzyıllara ait geç Roma ve erken Bizans dönemlerine ait antik yerleşim yerine ulaşıldı. Ekipler, baraj suyunun altında kalacak olan alanda gerçekleştirilen kazıda, iki evreli kilise, vaftizhane, çevre mezarları, kayaya oyulmuş mezarlar, tarımsal üretime yönelik depo mekanları, yüksek kapasiteli şarap üretim tesisi ve seramik fırını gibi buluntulara rastladı. Bulunan eserler, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi'nde sergilenecek.

Adramytteion Araştırmaları'nın başkanlığını üstlenen Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Murat Özgen, geç antik dönemde tek tanrılı dine geçişle erken Bizans döneminde tarım faaliyetlerinin sürdürüldüğü kırsal alanlarda, Edremit Körfezi bölgesinde bilinen en büyük ve en eski kilisenin bu bölgede bulunduğunu belirtti. Özgen, bulunan bölgenin Adramytteion Antik Kenti'nin etki alanı içinde olduğunu vurguladı.

Vaftizhaneye de sahip kilisenin çevresinde birçoğu çoklu gömü şeklinde yaklaşık 60 mezarın, tarımla ilişkili ticari mekanların bulunduğunu belirten Özgen, şöyle devam etti:"Mozaik tabanlı iki evreli kilise oldukça geniş bir alanı kaplıyor. Kilise kompleksinden çok sayıda ritüelle ilişkili törensel haçlar, askılar gibi materyal kültür ürünlerinin yanı sıra çevre mezarlardan da oldukça fazla bize dönem hakkında veri sunan buluntular ele geçti. 100 metre ilerisinde ticari mekanlar başlıyor.Bunlar depo mekanları, çevrenin tarımsal potansiyelini değerlendiren, daha uzak noktalara ihracından önceki organizasyonla ve üretim safhalarıyla ilişkili mekanlar durumunda. Tarım endüstrisine ait bulgularımız var; ağırlıklar var, tartılar yine aynı şekilde onun dışında işte büyük pitos depo kapları ve farklı tarımsal faaliyette kullanan aletlere dair bulgular var."  (AA)