Açılış töreninde konuşan saha operasyonlarından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, kongrenin enerji dönüşüm ekosisteminin geleceğine bir nebze de olsa ışık tutacağına inandığını söyledi.
Hidrojen ekonomisi, hidrojen altyapısı, hidrojen yönetimi, güvenlik, üretim ve dönüşüm gibi konuları kapsayan bildirilerin sunulduğu 8. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Kongresi, Dicle Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapıldı. Dicle Elektrik'in de sponsor olduğu kongre 3 gün sürdü.
"Dünya yeşil enerji alternatiflerini konuşuyor"
DÜ'deki 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki gerçekleştirilen kongrenin açılışında konuşan Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün, kongrede sunulacak bildiriler ile enerji dönüşüm ekosisteminin geleceğine bir nebze de olsa ışık tutulacağını söyledi.
Güneydoğu'daki 6 ile dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik hakkında katılımcılara bilgiler de veren Tüzün, "Dünya, enerji ekosisteminde yeni nesil yeşil enerji alternatiflerini konuşuyor. Bu kapsamda RES, GES ve HES'lerden üretilen enerji potansiyelinin yanında enerjinin kitlesel dönüşümünde çevreci bir alternatif olan hidrojen enerjisi ön plana çıkıyor. Bu kongrede, sürdürülebilir enerji projeksiyonu için çok önemli katkısı olan hidrojen teknolojisindeki gelişme ve yeniliklere ilişkin çok değerli sunumlar gerçekleştirilecek, enerji dönüşüm ekosisteminin geleceğine bir nebze de olsa ışık tutulacak" dedi.
"Akıllı şebekelerin yarısı Dicle Elektrik'te"
Dicle Elektrik'in Türkiye genelindeki akıllı şebekelerin yaklaşık yarısına sahip olduğuna da değinen Genel Müdür Yardımcısı Tüzün, "Bir milyonu aşkın abonemizin elektrik tüketim davranışını anlık takip edebiliyoruz. Diğer yandan uzaktan enerji kesme ve verme işlemi yapabildiğimiz bu akıllı şebeke ile kaçak veya kontrolsüz kullanımı önleyerek elektrikte israfın önüne geçilmesinin önünü açtık. Bu sayede, on yılda yaklaşık 30 milyar kWh enerjinin talep artışını önleyerek üretim ihtiyacını azalttık. Bu şekilde karbon salınımının azalmasına katkı sağladık.'' diye konuştu.
Yurt içinin yanında yurt dışından gelen uzmanlar tarafından hidrojen ekonomisi, hidrojen altyapısı, hidrojen yönetimi, güvenlik, üretim ve dönüşüm gibi konuları kapsayan çok sayıda bildirinin sunulduğu kongrenin açılış törenine DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Hidrojen Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı, Dicle Elektrik Genel Müdür Yardımcısı Nedim Tüzün sponsor şirketlerin yetkilileri, öğretim üyeleri ve panelistler ile öğrenciler katıldı. (İLKHA)